Tara arde si guvernul Boc vrea sa controleze ploile

Romania are o institutie care se va ocupa de schimbarea vremii. Administratia Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (ASNACP), infiintata de guvern si subordonata Ministeru lui Agriculturii, se va juca de-a Dumnezeu.
controlul climei
Potrivit Hotararii de Guvern 601/2009, publicata in Monitorul Oficial pe 5 iunie, Administratia va aduce ploaia, va alunga norii, va combate grindina, va imprastia ceata densa si chiciura si va atenua tornadele.

Scopul: diminuarea pagubelor produse de intemperii, satisfacerea nevoilor de apa, imbunatatirea vremii pentru manifestari festive si sportive.

Desi interventiile in atmosfera se practica, in lume, de mai bine de jumatate de secol, specialistii in meteorologie spun ca acestea nu sunt chiar de bun augur: pot destabiliza clima. Mai mult, date fiind costurile foarte ridicate pentru obtinerea rezultatelor dorite, „joaca” de-a Dumnezeu nu renteaza.

Trei centre apara toata tara

In Romania exista, in prezent, Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova. Aceasta a fost infiintata in 2006, in conformitate cu Legea 173/2008 privind interventiile active in atmosfera, si protejeaza 80.000 de hectare de culturi agricole. Potrivit hotarii de guvern semnate de primul-ministru Emil Boc si contrasemnata de ministrii agriculturii, internelor, finantelor, muncii si mediului, din 2010 vom avea trei centre zonale pentru schimbarea vremii: pe langa cel din Prahova, vor mai exista doua, in Moldova si Transilvania.

Alungi un nor, vin cinci

Deocamdata nu se stie cati bani va cheltui, anual, ASNACP, inca sunt discutii intre reprezentantii ministerelor implicate. Oricum, schimbarea vremii ne va costa destul de mult, daca stam sa ne gandim ca numai pentru combaterea grindinei, doar pentru unitatea din Prahova, cheltuim aproximativ 400.000 de euro pe an.

Specialisti din domeniu sustin insa ca nu face cat costa. „Se dau prea multi bani, iar rezultatele sunt doar de moment. Adica, alungi un nor de grindina, dar resturile din acesta pot fi nuclee de formare pentru alti cinci. S-ar putea sa strice mai mult decat sa salveze, pe termen lung. Nu e profitabil”, apreciaza surse din domeniu.

Pentru a actiona, Administratia Antigrindina va colabora cu Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). „In situatiile in care credem ca aceste interventii nu sunt oportune, deoarece pot avea efecte nedorite de intensificare a precipitatiilor, recomandam sa nu se efectueze trageri”, ne-a explicat Carla Busuioc.

Adminstratia Antigrindina va avea 67 de angajati, care vor fi platiti cu cel putin 1.200 de lei. Presedintele ASNACP, Gheorghe Caunei Florescu (fostul director al Directiei Antigrindina din Ministerul Agriculturii), va avea functie de militar si va primi
un salariu echivalent cu al unui secretar de stat – 3.100 de lei.

Pentru a putea functiona in buna pace, autoritatile vor trebui sa introduca in nomenclatorul de meserii specializari noi, iar la Ministerul Finantelor se va inregistra o noua activitate economica: prestari servicii in domeniul interventiilor active in atmosfera. Asta pentru ca ASNACP va acorda licente pe baza carora firmele se pot ocupa de schimbarea vremii.

Potrivit conditiilor impuse de guvern, firmele care vor sa shimbe vremea pot fi societati romanesti sau straine si trebuie sa aiba angajati specialializati in domeniul interventiilor active in atmosfera, cu analize medicale si psihologice la zi. In plus, firmele sunt obligate sa detina atestate cum ca pot lucra cu materiale explozive si pirotehnice. „Licenta e valabila cinci ani si poate fi prelungita, automat, inca cinci ani”, a explicat Gheorghe Caunei Florescu.

Primele dotari ale institutiei sunt sapte autoturisme: un microbuz de transport persoane si un autoturism, care vor fi preluate de la Directia de dezvoltare rurala Prahova, si cinci autoturisme noi. In plus, cele trei unitati teritoriale vor fi dotate cu masini specializate sa transporte materiale pirotehnice si de interventie.

CU MASURA

Interventiile afecteaza clima

Modificarea vremii prin actiuni de interventie activa in atmosfera preocupa atat tarile dezvoltate, cat si tarile in curs de dezvoltare, dar cu probleme mari in asigurarea apei. In pre zent, in peste 35 de tari din intreaga lume se desfasoara a proximativ 100 de programe de modificare a vremii, res pec tandu-se cu strictete regulamentul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Statele care isi impart primele locuri in domeniu sunt SUA, Rusia, China, Serbia, Israel, Canada, Franta, Argentina, Grecia si India. Chiar daca interventiile active in atmosfera au deja peste 50 de ani „vechime”, specialistii OMM recomanda multa prudenta.

„Lansarea de rachete antigrindina, dar si alte practici menite sa atenueze fenomenele meteo (tornada, ceata densa, fulgerele intense sau seceta) pot avea efecte nedorite pe termen lung. Asta pentru ca schimbarile climatice sunt tot mai agresive, iar interventiile in natura pot dezechilibra clima”, a declarat Carla Busuioc, reprezentant al Administratiei Nationale de Meteorologie, pentru EVZ.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *