Targu-Jiu: Jiul va fi transformat intr-un paraias

  0
  431

  Doar un firicel de apa va mai curge pe Defileul Jiului, pe distanta de aproximativ 20 de kilometri. Raul Jiu va fi deviat pe tuneluri subterane, prin munte, pentru a alimenta doua hidrocentrale, iar pe cursul initial va mai curge doar un mic parau.Jiul

  Din involburatul rau Jiu pe care se practica rafting va mai ramane doar un mic paraias. Amenajarea hidrografica presupune devierea raului pe niste tuneluri subterane prin munte, pe o lungime de 20 de kilometri,in vederea construirii a doua hidrocentrale. Acest proiect urmeaza sa fie finalizat peste doi ani. Ion Tiriplica, directorul tehnic al sucursalei Hidrocentrale Targu-Jiu, a precizat ca lucrarile sunt in grafic: „Vor fi realizate doua hidrocentrale, cu o putere totala de 78 de megawati. Pana in momentul de fata, proiectul nu prezinta intarzieri fata de programul stabilit, care prevede punerea in functiune in anul 2012”. Portiunea pe care Jiul va disparea este cuprinsa intre Dumitra si Bumbesti-Jiu, ambele localitati situate pe teritoriul judetului Gorj. Potrivit lui Ion-Tiriplica, debitul raului va ajunge pe acest tronson la 2,5 metri cubi pe secunda de la 15 metri cubi cat este in prezent. „Se va pastra un debit de servitude”, a mentionat Ion Tiriplica.

  Nu se va mai putea practica rafting

  Defileul Jiului a devenit, in ultimul timp, un loc tot mai cautat de catre practicantii sporturilor extreme, in special de rafting. In momentul in care raul va fi deviat, acest sport nu va mai putea fi practicat. Sabin Cornoiu, seful Serviciului Salvamont si de Turism Gorj si initiatorul programului de rafting pe Jiu, a precizat ca acesta activitate va disparea: „Nu se va mai putea pratica rafting, dar nu este nicio problema, pentru ca operatorii vor gasi alte servicii. Asa s-a intamplat si in alte locuri din lume, dar castigul pe care o sa-l avem va fi mult mai mare. E tributul care trebuie platit pentru dezvoltarea economica. Va ramane un debit de servitude, calculat pentru a supravietui vietuitoarele”.

  Nu se circula

  Circulatia rutiera pe Defileul Jiului este inchisa in zilele de marti si joi, intre orele 10 si 13, pana pe data de 21 septembrie. In acest interval se efectueaza lucrari la amenajarea sistemului hidrografic. Se dinamiteaza peretii din stanca, in vederea realizarii canalelor subterane.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.