Bonsai vechi de peste 100 de ani la Timisoara

0
346

Plante exotice si preturi pe masura la targul de flori de la Opera din Timisoara, care s-a incheiat aseara. Cea mai scumpa planta din expozitie a fost un hibrid bonsai-ginseng care costa 3.500 de lei si are peste 100 de ani vechime.bonsai

Au venit, au admirat si au plecat acasa. Sala de la parter a Operei timisorene a fost un adevarat furnicar in ultimele zile, datorita unei expozitii de flori care a avut loc acolo. Majoritatea s-au multumit doar sa admire exponatele floricole si datorita pretului piperat al acestora, insa toti au fost uimiti de plantele aduse din China.

Piesa de rezistenta a fost un bonsai altoit cu ginseng, care costa 3.500 de lei. Constituit din mai multe tulpini intersectate intre ele, carora le-au trebuit 100 de ani sa ajunga la aceasta forma si combinat cu o alta planta chinezeasca cunoscuta, ginsengul, bonsaiul are aproape doi metri.

„Multa lume se uita la pret si spune ca e scump, insa nu se gandesc cata munca a fost depusa pentru ca bonsaiul sa ajunga la aceasta forma. Bonsaiul nu este doar o planta, ci o forma de arta care presupune un efort foarte mare si un timp foarte lung de formare”, a spus Alexandru Zlatca, administrator al expozitiei. Intretinerea plantei ajunsa in acest stadiu nu este anevoioasa, spune Zlatca, ci necesita aceeasi atentie ca si cele obisnuite, de apartament. „Este o planta de interior si trece la acelasi regim de intretinere cu celelalte”, a explicat administratorul expozitiei.

Bonsaiul provine din China, unde a aparut pentru prima data cu mii de ani in urma. In prima faza, aceasta arta a fost numita pun-sai si presupunea cresterea unei specii de copac intr-o tava. Primele exemplare ale acestor pomi au avut frunzele mici, ramuri cu forme ciudate si trunchiuri contorsionate. Daca sunt ingrijiti bine, bonsaii pot trai si 300 de ani, devenind mosteniri de familie.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.