Orasul Targu Lapus a avut mai multe tentative sa-si obtina independenta energetica sau macar sustenabilitatea. Au inceput cu ideea de a face un camp cu panouri fotovoltaice. Au facut proiectul, dar Guvernul nu i-a mai finantat.
Au fost apoi mai multe incercari de gazeificare a deseurilor din groapa de gunoi, acum inchisa. Au esuat, dar a mai reaparut un investitor, italian, care, spune viceprimarul Vasile Kraus, ar aduna 80 milioane dolari de la fonduri de investitii, pentru un utilaj performant ce ar scoate energie electrica, energie termica si motorina!
Actiunea „Tocatorul”
„Atunci, nu mai dam gunoiul la Farcasa. Utilajul ar inghiti 150 tone gunoi/zi. Va dati seama c-ar veni toti cei din jur cu gunoiul, fara sa plateasca transport in Baia Mare sau Farcasa, si depozitare in rampa la Drusal… Oricum, pentru inceput, avem in rampa noastra 90.000 tone. Ajunge pe trei ani”, afirma Vasile Kraus, care spune ca investitorul revine in zona in aceste zile, cu detalii.
In paralel, continua actiunea „Tocatorul”. Primaria foloseste tocatura de lemn, alaturi de lemn de foc, obtinuta din curatirea pasunilor si a marginilor drumurilor, pentru incalzirea cu lemn a scolilor, a unui liceu si a primariei. „S-a anuntat o firma italiana ce ar veni sa faca o centrala pe biomasa pentru spital, din care sa faca si energie electrica pe care s-o vanda”, explica viceprimarul orasului Targu Lapus.