Taxa in Manhattan!

Pentru poluarea fonica si a aerului, soferii vor plati intre 7 si 21 de dolari

Locuitorii orasului New York vor plati o taxa pentru tranzitarea celor mai aglomerate zone ale orasului, anunta France Presse. Scopul este de a reduce zgomotul si poluarea aerului din marea metropola. Cuantumul taxei variaza intre sapte si 21 de dolari, in functie de gabaritul masinii si de nivelul emisiilor poluante. Sumele provenite din aceasta taxa de poluare vor fi investite in infrastructura sistemului public de tranzit.

Consiliul local din New York a aprobat propunerea primarului Michael Bloomberg de a institui o taxa pentru tranzitarea, in timpul zilelor saptamanii, a celor mai aglomerate regiuni din Manhattan. Propunerea aprobata de consiliul local urmeaza sa fie supusa votului legislativului de stat, urmand sa intre in vigoare de la inceputul lunii aprilie 2009.

Opozantii propunerii au explicat ca aceasta masura ar fi nedreapta pentru navetistii din zonele Queens, Brooklyn, Bronx si Staten Island. Astfel, cei care s-au pronuntat contra proiectului spun ca sistemul public de transport nu le ofera acestora nicio alta optiune decat folosirea masinilor personale pentru a ajunge la locurile de munca.

Se va imbunatati sistemul public de transport

Primarul a promis ca, odata instituita, taxa va contribui la descongestionarea traficului si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite de la autoturisme, precum si la imbunatatirea sistemului public de tranzit, prin investitiile pe care le va sustine in acest sens.

Initiatorii proiectului apreciaza ca taxa va aduce anual aproximativ 490 milioane de dolari, care vor sustine investitiile necesare imbunatatirii calitatii vietii in oras si reorganizarea sistemului de transport public local. Tranzitul zilnic din New York insumeaza 4,5 milioane de calatorii zilnice.

Reducere pentru masinile mai putin poluante

Pentru tranzitarea regiunii din zona de sud a Strazii 60, intre orele 6 dimineata si 6 seara, in timpul zilelor saptamanii, autoturismele vor plati o taxa de opt dolari, iar camioanele 21 de dolari. Pentru camioanele cu emisii reduse de dioxid de carbon, taxa este mult mai mica, de numai sapte dolari. De asemenea, limuzinele si autovehiculele care functioneaza in regim de taxi vor plati o taxa speciala, de numai un dolar pentru fiecare calatorie in aceasta zona.

Edilii bucuresteni au avut, la inceputul anului 2006, o initiativa similara prin care propuneau instituirea unei taxe pentru masinile care tranziteaza centrul Capitalei, insa proiectul a fost respins de consilierii municipali. „Buvinieta” urma sa fie platita anual, iar cuantumul era stabilit in functie de mai multe variabile – capacitatea cilindrica a motorului, modelul, dimensiunile si greutatea vehiculului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *