Taxa la intretinere pentru pisica si catel

1
439

Persoanele care au animale de companie ar putea sa plateasca la asociatia de proprietari o taxa in contul cheltuielilor de intretinere.
animale de companie
Plata unei taxe pentru cainele sau pisica pe care proprietarul o tine in apartament ramane la latitudinea administratorului sau a Adunarii Generale a Locatarilor. In cadrul unei sedinte cu locatarii, poate fi stabilita o suma fixa pe care proprietarii animalelor de companie sa o plateasca lunar in contul cheltuielilor de intretinere. Conform Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, taxa pentru animalele de companie intra la „repartizarea cheltuielilor pe beneficiari”, care reprezinta „cheltuielile de care beneficiaza in mod individual proprietarii, toti sau in parte, gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari”.
Presedintele Uniunii Judetene a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP), Dan Remus, sustine ca acest lucru trebuie sa se decida la nivelul fiecarei asociatii. „Fiind si presedinte la o asociatie de proprietari, am primit propuneri din partea unor locatari, ca sa se stabileasca o taxa pentru cei care tin catei in apartament. Parerile au fost impartite. Stiu ca exista localitati in tara in care animalele de companie sunt trecute la intretinere. De exemplu, la Iasi exista o hotarare a consiliului local. In Craiova, decizia este lasata la latitudinea asociatiei. Poate ar trebui sa se faca o dezbatere publica”, este de parere Remus.

Si catelul pe factura

Parerile cu trecerea animalului de companie la intretinere sunt contradictorii. Unii locatari sustin ca ar fi o nedreptate si o ilegalitate. Altii, care iubesc mai putin patrupedele, sustin ideea contributiei proprietarului cu o suma modica. Asociatia de proprietari poate include o taxa pentru animalele de companie alaturi de cele privind citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, gunoi menajer, servicii cu privire la repartitoarele de costuri, chirii boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa. Noile taxe pot fi adoptate sau respinse doar daca sunt aprobate de 50% plus 1 din locatari. In cazul in care nu este indeplinit acest criteriu, se face o reconvocare unde decizia se ia pe baza voturilor a 50% plus 1 din numarul celor prezenti. Din aceste motive, orice proprietar de animale de casa se poate trezi cu factura incarcata pentru ca pisica, papagalul sau cainele consuma.
Presedinta Asociatiei nr. 26 Brazda lui Novac, Mihaela Vasilescu, a spus: „In Craiova, exista Hotararea Consiliului Local nr. 241/2006, care permite ca asociatiile sa perceapa o taxa pentru animalele crescute in apartament. Dar si aceasta, ca si legea, este permisiva, dar nu imperativa, chiar ambigua. Si la noi in asociatie s-a luat cu ceva timp in urma o asemenea decizie, dar nu cred ca s-a pus in practica. Eu cred ca ar fi necesara pentru ca exista proprietari care au chiar doi caini in apartament. Si nu putem spune ca acestia nu fac mizerie in spatiile comune ale unui bloc”.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.