„Taxa pe stalp” a inghetat investitia de 100 mil. euro in cel mai mare parc fotovoltaic din Romania

fotovoltaic
„Taxa pe stalp” a inghetat investitia de 100 mil. euro in cel mai mare parc fotovoltaic din Romania

Aparitia „taxei pe stalp” si „numeroasele modificari legislative” au dus la „inghetarea” investitiilor de 100 milioane euro in cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, situat langa Sebis, unde un dezvoltator spaniol anuntase un parc pe 200 hectare, fiind montate insa panouri doar pe 44 de hectare, informeaza Mediafax. Reprezentantii firmei dezvoltatoare, dar si ai Primariei Sebis au declarat ca proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Romania, care s-ar fi intins pe o suprafata de 200 de hectare si ar fi beneficiat de investitii de 100 milioane de euro, „este inghetat” dupa mai multe modificari legislative „care i-au speriat pe investitori”, intre care asa-numita „taxa pe stalp”. Dezvoltatorul proiectului este compania spaniola „Promocion Inversolar 65”, prin intermediul companiei detinute in Romania, Energo Voltaic Group, cu sediul in municipiul Arad.

Directorul companiei din Arad, Dragos Baghiu, care raspunde de realizarea parcului fotovoltatic de la Sebis, a declarat ca investitiile „au fost inghetate”, iar in acest moment sunt finalizate doua din cele trei proiecte care insumau peste 300.000 de panouri solare pe o suprafata de 200 de hectare. Astfel, aproximativ 72.000 de panouri fotovoltaice, montate pe o suprafata de 44 de hectare, furnizeaza energie in reteaua nationala, in timp lucrarile la cel de-al treilea proiect – care presupuneau instalarea a inca 245.000 de panouri, pe 150 de hectare – nu au mai fost incepute. Potrivit lui Baghiu, investitorii au oprit finantarea „dupa ce si-au refacut calculele impuse de numeroasele schimbari legislative care au avut loc in ultimele luni in Romania”. „Taxa pe stalp, adica impozitarea constructiilor speciale, este una din cauze, pentru ca ar fi putut ajunge la un milion de euro pe an in cazul proiectului de la Sebis, unde deja se platesc impozite foarte mari pe acel teren. Proiectul a ajuns sa fie pe linia de plutire, pentru ca nu stim exact daca si cand va fi reluata finantarea. Am putea spune ca investitiile sunt inghetate”, a spus reprezentantul dezvoltatorului, Dragos Baghiu.

Acesta a precizat ca „primele nemultumiri ale investitorilor au fost legate de reducerea numarului de certificate verzi”. „Daca numarul certificatelor acordate se reduce la jumatate fata de momentul in care au inceput investitiile la Sebis, normal ca si calculele se schimba dramatic. Nu exista o legislatie constanta, care sa ne permita niste calcule privind amortizarea investitiei, iar aceste lucruri ii sperie pe investitorii in astfel de proiecte, care au inceput sa-si directioneze fondurile catre Chile. Romania era un motor pentru acest tip de investitii tocmai datorita acestui ajutor oferit sub forma certificatelor verzi”, a adaugat Baghiu. El a spus ca in ultimele luni au aparut si alte modificari legislative „care ii dezavantajeaza pe investitori si care vizeaza modul de obtinere a acreditarilor, licentelor, pentru punerea in functiune a parcurilor fotovoltaice si livrarea energiei in reteaua nationala”.

Primarul orasului Sebis, Gheorghe Feies, a spus ca a avut discutii cu investitorii si ca „proiectul este blocat in acest moment”. „Investitorii au fost blocati de schimarile legislative, acum isi fac fel si fel de calcule. Se pare ca obtinusera initial intreaga suma de 100 milioane de euro necesara, dar dupa ce s-a pus problema reducerii numarului de certificate verzi si aparitiei unor taxe noi pe constructii speciale, nu s-au mai incadrat in conditiile initiale impuse de finantator. Intentia nu este de a renunta la proiect, se cauta solutii pentru rezolvarea impasului financiar cauzat de noile norme legale”, a spus Feies. Conform sursei citate, „orasul Sebis ar pierde enorm daca proiectul nu s-ar finaliza, pentru ca se incasau 1,2 milioane de lei pe an doar din impozitul pe teren”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *