Templele naturii si dusmanii lor naturali

MANIFESTUL CARAVANEI – Nu vrem sa traim intr-o tara imputita, sufocata de gunoaie, mutilata de buldozere si otravita de poluare
Am pornit la drum in Caravana Jurnalul National, pentru al cincilea an consecutiv, sa descoperim pentru voi Romania. De asta data, treaba noastra este sa va povestim, in cuvinte si imagini, despre Romania verde, despre prietenii si dusmanii ei.

Zilnic, Jurnalul National are sase sau chiar opt pagini dedicate vietii sanatoase. O cincime din continutul editorial trateaza alimentatia, mediul inconjurator, sanatatea, clima. Acum mergem mai departe. Vreme de o luna si inca multa vreme de acum incolo, Caravana noastra va umbla prin tara sa ne poarte manifestul verde. Acesta suna cam asa:

Ne pasa de aerul pe care il respiram, de iarba pe care calcam, de apa pe care o bem. Nu vrem sa traim intr-o tara acoperita de PET-uri si de excremente, de halde sterile, de praf si de fum. Nu vrem sa fugim dintr-o tara care pute si ne otraveste, ci vrem sa o pastram curata pentru copiii nostri. Nu vrem sa cumparam aer sulfuros la bursa europeana a tranzactiilor de noxe, nici sa vindem indulgente marilor poluatori industriali. Nu inchidem ochii la mutilarea naturii. Nu vrem riuri fara pesti si nici paduri fara copaci, si nici cuiburi fara pasari.

Prin urmare, am ales sa calatorim de asta data prin citeva dintre cele mai frumoase si mai salbatice locuri, pe coclaurile cele mai binecuvintate si in acelasi timp cele mai periclitate de prezenta si de actiunea omului. Nu le-am ales intimplator, ci ne-am calauzit dupa documentele oficiale, elaborate de Guvern si de institutiile de protectie a mediului. Prin sondaj vom afla in ce masura este respectata legea, cine construieste si exploateaza resursele acolo unde nu are dreptul.

SOS NATURA! Pina si tarile din lumea a treia, de pe continentul african sau cel sud-american, considera prioritate nationala sa salveze speciile amenintate cu disparitia, sa protejeze tezaurul lor faunistic, siturile arheologice si frumusetile naturale. Este un adevar binecunoscut ca afectarea naturii este ireversibila si ce se distruge pierdut ramine. Braconajul sau distrugerea monumentelor sint pedepsite in alte tari cu ani grei de temnita. Autoritatile romane n-au nici macar curajul sa darime constructiile ilegale din ariile protejate sau gaterele care maltrateaza padurile virgine. Pentru ca protecttia naturii trebuie sa fie politica de stat, pentru ca Uniunea Europeana ne-a cerut imperativ sa adoptam politicile comunitare in materie de mediu, pentru ca urmasii nostri sa traiasca intr-o tara sanatoasa, noi facem un scop din a apara, cu condeiul, ce are mai frumos si mai nobil tara asta.

Caravana Jurnalul National va poposi si in orasele cele mai poluate ale tarii. Va bate la poarta marilor poluatori industriali, pentru a le cere sa inceteze odata sa ne mai imputa aerul si apa. Sa-si respecte obligatia de a instala filtre si instalatii de epurare, asa cum s-au angajat atunci cind au cumparat de la statul roman, pe doi lei, marile combinate. Vom scrie despre viata localnicilor agresati de deversarile de deseuri, despre bolile copiilor care au nesansa de a se naste in vecinatatea acestor dusmani ai sanatatii.

In fine, pe unde vom intilni initiative nobile si oameni pasionati de natura, le vom arata ca sintem alaturi de ei. Vom promova tot ce inseamna Romania curata, de la producatorii de alimente ecologice la pastratorii datinilor stravechi, pentru ca Romania curata este deopotriva un tezaur al sufletului.

DOBROGEA BINECUVINTATA
. Calatoria Caravanei incepe din Podisul Dobrogei. Istorie multimilenara, flora si fauna salbatica, specii de vietuitoare si flori unice in lume. La doi pasi de litoralul atit de aglomerat, pustietati fermecatoare populate de vipera cu corn. In pereti de calcar, pesterile in care au pustnicit intiii crestini din Europa. Aici, stricind linstea, echilibrul si buna rinduiala au aparut dusmanii. Perfizi ca niste limbrici, insistenti ca niste vircolaci cu dinti ascutiti si limbi lipicioase. Despre ei vom vorbi in primele episoade ale serialului nostru. Despre pofta lor nestavilita de inavutire. Despre nerusinarea de a cumpara pe oricine si orice, caci totul se cumpara in aceasta tara ca un sat fara ciini.

PRIMUL DUSMAN. Cind am patruns in Podisul Casimcei, in Rezervatia Gurile Dobrogei, a fost ca si cum am fi poposit in Vestul salbatic. Unde legea e vointa celui mai tare, a celui cu bani. Am descoperit, in buza rezervatiei, ca un afacerist care si-a facut cheagul in vremurile de aur ale contrabandei cu tigari ocupa o vale de riu si, netulburat de cineva, isi ridica templul desfriului la poalele pesterii unde a patimit Sfintul Casian al Dobrogei. Acum, interlopul spalat de toate dosarele pe care le-a avut sau putea sa le aiba isi spala la rindul sau osinza. Ridica hotel cu circuit inchis, transforma albia riului in helestee. Ca sa le populeze cu crapi grasi pe ele, helesteele, iar hotelul sa-l populeze cu crema lumii interlope, cu drojdia judecatorilor si demnitarilor corupti, cu avocati lunecosi ca stiucile, cu imbogatiti asemeni lui, patronului, babinciucului. Peste trei, patru ani, pe marginea iazurilor vor sfirii gratarele cu mititei si crapi, berea va gilgii la vale, umplind tuburile digestive incapatoare. Va siroi, in cele din urma, din vezici, iar oaspetii de seama or sa se pise, suspinind de multumire, la poalele Pesterii Sfintului Casian, in Riul Casimcea, caruia tocmai i s-a facut albie noua. Din hotel vor rasuna chicotele tirfelor ce-i satisfac in week-end pe procurorii, deputatii si vamesii osteniti de bancurile groase cu care se rasfata, indeobste, unii pe altii.

VA FI SAU NU ASA? Cu siguranta asa va fi, pentru ca nimeni nu l-a oprit pe babinciucul pradator sa mute albia riului, sa-si faca hotelul si helesteul, toti sint cumparati, si nu de ieri de azi, ci de mult, babinciucul e acum negustor cinstit, ca si partenerul sau iacobovul si noi stim, cu totii stim care este lumea lor, pe care, iata, o iau cu ei sa o rasadeasca in Rezervatia Naturala Cheile Dobrogei, fix la gura Pesterii Sfintului Casian, bata-i Dumnezeu de capitalisti salbatici de cumetrie si pe cumetrii lor, demnitarii si judecatorii de cumetrie, si pe slugile lor, directorii de la Mediu si comisarii de politie, si pe primari, si pe toti cei care vor veni sa-si primeasca tainul, sa se indoape, sa bea, sa se imperecheze si sa se pise in templul naturii si al credintei, caci nimeni nu-i va mai alunga vreodata de acolo cu nuiele, asa cum a facut, cindva, Cineva, cu zarafii din alt templu…

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *