Termocentrala poluanta de la Holboca ar putea fi inchisa in acest an

Termocentrala poluanta de la Holboca ar putea fi inchisa in acest an
Termocentrala poluanta de la Holboca ar putea fi inchisa in acest an
Termocentrala poluanta de la Holboca ar putea fi inchisa in acest an

Termocentrala care asigura cea mai mare productie de energie electrica si termica din Iasi are probleme serioase in acte

Centrala Electrica de Termoficare Holboca ar putea fi inchisa din cauza problemelor cu autorizatiile. Inspectorii Garzii de Mediu Iasi au atras atentia ca, de anul viitor, centrala de la Holboca va trebui inchisa daca nu se rezolva autorizatia integrata de mediu, care expira la 31 decembrie. Problemele cu care se confrunta Dalkia Termo Iasi sunt cu atat mai grave, cu cat nu s-a indeplinit nicio conditie ca aceasta autorizatie sa fie prelungita.

CET II Holboca este principalul furnizor de energie termica si electrica al Iasului. Primaria Iasi demareaza un proiect urias in valoare de 53 milioane de euro, iar in cadrul acestuia a fost inclusa si realizarea instalatiei pentru desulfurare si cea de zgura si cenusa, necesare pentru obtinerea autorizatiilor de functionare. Totusi, nici macar procedura licitatiei nu a fost derulata pentru aceasta lucrare ce presupune o activitate pe termen indelungat. „Elementele despre care a vorbit seful Garzii de Mediu, domnul Beleca, se refera la instalatiile de desulfurare si cea pentru zgura si cenusa, care presupun acordarea autorizatiei integrate de mediu.

Primaria Iasi a obtinut o finantare de la Uniunea Europeana si are in demarare un proiect in valoare de 53 milioane de euro”, a spus Ana Maria Icatoiu, director comercial Dalkia Termo Iasi. Oficialii Garzii de Mediu Iasi sunt foarte sceptici cu privire la lucrarile necesare pentru obtinerea autorizatiei de mediu de catre CET II Holboca. Cea mai mare parte a orasului este alimentata de la centrala din Holboca, iar daca sefii Dalkia Termo Iasi nu rezolva problemele cu poluarea, iesenii alimentati de CET II risca sa ramana fara caldura si apa calda. Conducerea operatorului de termoficare sustine insa ca proiectul derulat de Primaria Iasi, cu toate ca nu va fi finalizat pana la finalul anului, va rezolva si problema autorizatiei de mediu. „In niciun fel nu va fi afectat sezonul de incalzire 2013 – 2014, pentru ca autorizatia de mediu se da pentru lucrarile in curs. Aceasta este valabila pana in data de 31 decembrie 2013 si a fost preluata de la Primaria Iasi, care la randul ei a preluat autorizatia de la CET”, a mai spus oficialul Dalkia Termo Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *