Reprezentantii Aquatim spun ca au solicitat urgentarea lucrarilor de reabilitare la Statia de epurare a apelor uzate din Timisoara, o investitie de peste 27 de milioane deeuro, fonduri nerambursabile. Chiar daca banii europeni se atrag greu, fondurile nerambursabile reprezinta cea mai buna solutie pentru dezvoltarea infrastructurii de apa-canal.
„Din dorinta de a grabi finalizarea constructiei Statiei de epurare a municipiului Timisoara, incepand din luna noiembrie 2010, Aquatim SA a preluat calitatea de autoritate contractanta in cadrul contractului de lucrari incheiat cu antreprenorul PWT Wasser- und Abwassertechnik GmbH, firma germana de constructii. In noul context, Aquatim a cerut antreprenorului sa stabileasca un nou program de lucru si un grafic de accelerare a lucrarilor pentru a putea finaliza lucrarile de la statia de epurare in cel mai scurt timp posibil”, a anuntat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
El a precizat ca au aparut intarzieri in realizarea lucrarilor de reabilitare a statiei de epurare si din cauza unui litigiu aflat pe rolul Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris, intre fosta autoritate contractanta (Oficiul de Plati si Contractare Phare) si antreprenor (PWT Wasser- und Abwassertechnik GmbH).
Aquatim a reusit, in 2002, sa atraga un proiect european ISPA de 45,36 milioane de euro, din care 32,27 milioane fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea Statiei de epurare Timisoara, reabilitarea si extinderea sistemului de canalizare, asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor si regionalizarea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare. Mare parte din bani, 27,76 milioane deeuro, au fost alocati pentru statia de epurare. Proiectul este realizat in proportie de aproximativ 80% potrivit reprezentantilor Aquatim.
Directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, sustine ca nu exista riscul sa se piarda acesti bani sau sa trebuiasca sa fie returnati. El preconizeaza ca lucrarile la statia de epurare de pe strada Pastorilor nr. 1 din Timisoara vor fi finalizare in primavara anului viitor. „Preconizam ca lucrarile se vor termina in primavara anului viitor, in mai-iunie 2011. Timisoara va avea o statie moderna de epurare a apelor uzate, practic va fi o statie noua, pentru ca s-a refacut totul”, ne-a declarat Vlaicu.
Seful Aquatim a afirmat ca pentru a mentine tarifele in limite suportabile, in conditiile in care standardele de calitate si mediu impuse de legislatia europeana sunt tot mai severe si implica investitii mari, strategia de dezvoltare a Aquatim se bazeaza in continuare pe atragerea de fonduri nerambursabile. „Desi exista dificultati majore in implementarea programelor europene cu finantare nerambursabila, in special datorita procedurilor dificile si a problemelor cunoscute in ceea ce priveste accesarea fondurilor (gradul redus de absorbtie in Romania), atragerea de noi fonduri nerambursabile este cea mai buna solutie pentru dezvoltarea infrastructurii de apa-canal, motiv pentru care Aquatim are in curs de aprobare noi proiecte”, a adaugat Vlaicu.
Acum operator regional, societatea de apa-canal Aquatim are depus la Bruxelles un proiect in valoare de 118 miloane de euro, pentru care se asteapta aprobarea, si care vizeaza realizarea unor investitii importante pe raza judetului Timis.