Protectia Mediului aproba aducerea gunoaielor la Bistrita

0
281
Pe urmele polu?rii Bistritei
Pe urmele poluării Bistritei
Gunoaiele din Beclean ar putea ajunge in Bistrita la iarna
Gunoaiele din Beclean ar putea ajunge in Bistrita la iarna

Agentia de Protectie a Mediului si-a dat acordul pentru depozitarea deseurilor din Beclean pe groapa de gunoi din Bistrita. Acordul a fost emis in pofida contestatiilor depuse de 200 de bistriteni, care invoca pericole pentru sanatatea oamenilor si structura drumurilor.

Reprezentantii Agentia de Mediu spun ca depozitarea celor 50 de mii de metri cubi de deseuri din Beclean pe actualul depozit de gunoaie din Bistrita nu reprezinta niciun pericol pentru oameni. Conducerea Agentiei a cerut insa ca transportul gunoaielor sa se faca pe timpul iernii, cand deseurile sunt inghetate. Avizul de mediu pentru aprobarea transportului va fi emis abia dupa ce Directia de Sanatate si Directia de Drumuri se vor pronunta in aceasta privinta.

„Din punct de vedere al Mediului nu exista pericole, insa au fost invocate si motive de sanatate si legate de infrastructura si acolo nu este competenta noastra, ci a altor institutii”, explica Stefan Muresan, directorul Agentiei de Protectie a Mediului. El mai spune ca in cele cinci zile in care s-au primit contestatii au fost depuse 200 de reclamatii. „Argumentele nu au fost dintre cele mai consistente. Oamenii au invocat posibilitatea de incendiere a gunoaielor, poluarea si supraincarcarea depozitului. Intr-o saptamana se va emite avizul, dupa ce se pronunta si Directia de Sanatate si Drumurile”, mai spune Muresan.

200 de bistriteni revoltati

Printre motivele invocate de cei care se opun transportului de gunoaie se numara supraaglomerarea depozitului, poluarea apei, a aerului si a solului, dar si ingreunarea traficului. „Consider ca acest proiect duce la poluare si la o stare de discomfort pentru locuitorii din Zavoaie si din Bistrita”, spune George Tudose, reprezentnatul a 150 de bistriteni care nu vor mai multe gunoaie in oras. Si Alexandru Toniuc, presedintele Partidului Ecologist, spune ca solutia nu este logica. „Nimeni nu intelege exact de ce se face asta. Din cate ni s-a spus, este o decizie venita ca urmare a unor intarzieri la amenajarea depozitului ecologic de la Tarpiu. Pentru ca nu au unde sa duca gunoaiele,vor sa le aduca la Bistrita”, a declarat Toniuc.

50 de camioane de gunoi, in doua luni

Consiliul Judetean a cerut Primariei sa aprobe traseul pentru aducerea gunoaielor de la Beclean pe motiv ca sunt intarzieri la amenjarea depozitului de la Tarpiu. Astfel, in jur de 50 de mii de metri cubi de gunoaie din depozitele Becleanului vor trebui stocate temporar la groapa din Bsitrita, pentru ca cea din Beclean a fost sigilata. Transportul ar urma sa se faca in iarna aceasta pe traseul Sieut-Cristur-Chirales-Arcalia-Saratel-Bistrita.

Primaria a fost impotriva

Viceprimarul George Avram spune ca Primaria a fost de acord cu traseul, dar nu si cu depozitarea gunoiului la Bistrita. „Printr-o adresa trimisa Consiliului Judetean in 22 octombrie, le-am specificat ca solutia este inacceptabila si am insistat sa gaseasca variante. Am si discutat cu prefectul sa faca apel la Minister pentru asta. Din pacate, aceasta solutie este inclusa in marele proiect de deseuri, aprobat deja si finantat din bani europeni”, explica viceprimarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.