De Ziua Mondiala a Curateniei, Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare a organizat ieri un seminar. Dintre autoritatile publice locale invitate, firmele de salubritate si cele colectoare de deseuri reciclabile, au fost prezenti doar reprezentanti ai Florisal, Globnet, ai catorva primarii. Au participat si doua reprezentante ale unei firme de consultanta in probleme de mediu, din Bucuresti.
Groapa de gunoi din Satu Mare mai rezista doar 10-12 luni
„Noi sprijinim firmele de salubrizare, cele de colectare a deseurilor, pentru ca infrastructura necesara realizarii noilor depozite ecologice sa se realizeze conform cerintelor europene”, a aratat in deschidere Elisabeta Bekessy, director APM.
Luminta Rapan, consilier compartiment deseuri la APM, a expus intr-un material aspecte legate de: Strategia Nationala si Planul National de Gestiune a Deseurilor, tinte pe care Romania trebuie sa le atinga in programul de management al deseurilor; faptul ca Asociatia Eco Natur si Asociatia Campiei Careiului, reunind un important numar de consilii locale din judet, au beneficiat de finantari in cadrul Programului Phare de Coeziune Economica si Sociala; in anul 2007 APM a continuat constientizarea publicului pe tema colectarii selective a deseurilor; conform HG 621/2006 institutiile publice, asociatiile, persoanele fizice etc. sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile.
Despre cum sta municipiul Satu Mare la depozitarea deseurilor a vorbit Eugen Boros din partea SC Florisal. Am aflat ca firma lucreaza cu containere, eurocontainere, pubele, insumand o capacitate totala de 4.390 mc, in conditiile in care zilnic avem nevoie de adunarea a 1.000 mc. Din octombrie 2006 functioneaza un punct de balotare cu 2 prese, iar din acest an in 26 de puncte ale orasului s-au amplasat containere de colectare peturi si hartie-carton. Cantitati foarte mari de deseuri reciclabile au fost recuperate de pe rampa de deseuri a orasului. „Probleme intampinam la punctele de colectare din cartiere – a spus el. Degeaba ne straduim sa ridicam gunoiul menajer – multi nu golesc deseurile in container, le arunca de parca ar arunca o minge la cosul de baschet. Cum nu prea mai sunt administratori de bloc la asociatiile de locatari, e greu de lucrat cu atatia oameni necivilizati. O mare problema ramane rampa de depozitare a deseurilor. La cantitatea de gunoi menajer ce trebuie sa o colectam ea mai rezista doar 10-12 luni, nicidecum pana la 31.12.2010, termen la care se va inchide, potrivit HG 349/2005.”
Societatile comerciale nu se implica in colectarea selectiva a deseurilor
Marius Dumitrescu, de la SC Globnet, a aratat ca firma se ocupa cu colectare de deseuri de pet si hartie in municipiul Carei si deruleaza un proiect de colaborare cu firma de salubrizare din Tasnad. Deseuri colecteaza de la populatie si de pe rampa de gunoi Carei, cea mai mare pondere avand-o peturile. Probleme intampina in colectarea deseurilor de la societatile comerciale, care prefera sa nu se ocupe de colectarea selectiva. Un lucru foarte bun, dupa cum s-a constatat, e acela ca unele persoane colecteaza de pe rampa de gunoi, ele traind dealtfel din valorificarea deseurilor.
Firma de consultanta din Bucuresti este membra a unui grup de firme infiintat in urma cu 30 de ani in Anglia. In Romania ea s-a deschis anul trecut, dupa ce s-a ales intre tari precum Slovenia, Ungaria, Polonia. „Oferim consultanta in domeniile energie si protectia mediului. Pentru proiecte suntem contractati de Comisia Europeana, autoritati, banci, sectorul privat”, a precizat Roxana Schiopu, consultant management.
Ea a prezentat un exemplu de proiect, realizat la solicitarea unei primarii din Dolj pentru un management al deseurilor, cauzat de cantitatea mare de deseuri din comuna Piscu Vechi, precum si surse de finantare in proiecte de mediu.
Saptamana Moblitatii Europene s-a incheiat cu un mars
Incheind Saptamana Mobilitatii Europene, reprezentanti ai Scolii nr. 10, Liceului de Arta, Colegiului „Mihai Eminescu”, Liceului Forestier, Asociatiei varstnicilor, Asociatiei handi-capatilor fizic, alaturi de angajati ai APM, au luat parte la un mars pornind din dreptul Finantelor Publice, pe malul Somesului, si pana in fata Palatului Adminis-trativ. Micii participanti la mars au scandat „Cu masina nu umblati, si planeta o salvati!”
Subprefectul Octavian Lazin i-a premiat pe castigatorii concursurilor incluse in manifestarile din aceasta saptamana, initiate de APM, Politia Rutiera si Organizatia Caritas. Primii 5 castigatori la concursul de biciclete, unde au concurat copii de la centrele de zi, scolari, au fost recompensati cu cate o casca de ciclism si diplome. Angajati ai Politiei Rutiere au impartit ieri fluturasi in randul soferilor cu mesajul de a-si lasa acasa masina in 22 septembrie, Ziua Europeana fara Masini.
Sursa: Informatia Zilei