Europarlamentarul Tokes Laszlo continua sa se preocupe de problema Rosia Montana. Biroul de presa al lui Tokes a dat publicitatii raspunsul oferit de comisarul european de mediu, Janez Potocnik, la o scrisoare adresata de Tokes in cursul lunii octombrie.
Din pacate pentru ingrijorarea fostului episcop reformat, dar si pentru cei ce se opun proiectului cianuristic din Apuseni, raspunsurile oferite de Potocnik nu sunt de natura sa ofere asigurari.
Tokés László ii amintise comisarului ca in urma cu doi ani si jumatate Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covarsitoare interzicerea mineritului cu tehnologii bazate pe cianura in statele membre UE – pentru ca mineritul care se bazeaza pe cianuri nu poate fi niciodata „sigur”. Doar ca acel act adoptat de PE nu a mai fost imbratisat ulterior si de Comisia Europeana. In scrisoarea adresata lui Potocnik, Tokes a amintit de catastrofa din 2000, „cand raul Tisa a fost poluat cu 100,000 de tone de cianuri, provenite de la mina de aur din Baia Mare, mina care avea toate avizele necesare, asadar era «sigura»”. „Eurodeputatul ardelean a mai atras atentia ca deschiderea giganticei mine de la Rosia Montana, ameninta cu distrugeri asemanatoare, insa de o gravitate mult mai mare si l-a informat pe comisar ca la Certej, aproape de municipiul hunedorean Deva, in Muntii Metaliferi, se dezvolta o amenintare asemanatoare asupra mediului”, aminteste biroul de presa al lui Tokes.
In scrisoare, Tőkés László l-a intrebat pe comisar daca a fost informat sau nu despre mina de la Certej, daca va ancheta respectarea directivelor europene privind apa si deseurile menajere, daca va lua in considerare un document adoptat de tarile din Grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) si „daca pot conta locuitorii Uniunii ca membrii Comisiei Europene vor tine cont de dreptul lor fundamental la un mediu sanatos si la o viata sigura – in ciuda lacomiei egoiste a unei elite stramte de industriasi din domeniul minier”.
Diplomatie fara consistenta
In raspunsul sau, Potocnik l-a incredintat pe Tokes ca ii impartaseste „in totalitate ingrijorarile privind pericolele pe care le reprezinta mineritul cu cianuri si suntem de acord ca trebuie intreprinse toate actiunile preventive in vederea evitarii unor catastrofe cu cianuri”. „Directiva cadru – pe langa altele – prevede si faptul ca cea mai mare parte a cianurii folosita in minerit trebuie neutralizata, inainte ca deseul cianurat sa ajunga in halda”, scrie comisarul in raspunsul sau, transmis in 4 decembrie.
Cat despre Certej, Potocnik arata ca nu a stiut despre emiterea aviziului, dar adauga ca tarile membre UE nici nu sunt nevoite sa anunte Bruxelles-ul in asemenea situatii. „Comisia Europeana are competente sa faca demersuri impotriva unui stat membru, daca are semnale ca, in domeniul mineritului pe baza de cianuri, nu se respecta, fara echivoc, directivele cadru ale UE si legile aferente”, transmite Potocnik. Comisarul european a invederat faptul ca autorizarea mineritului de la Certej trebuie facuta in concordanta cu directiva cadru a CE, care cere „transparenta totala pentru cetatenii europeni, in caz contrar intreaga raspundere revine statului membru care a emis autorizatia”. Acelasi comisar european mai arata si ca in UE mineritul cu cianuri nu e interzis. Cat despre Grupul de la Visegrad, Potocnik crede ca celor patru state ale acestui grup „le sta in putinta sa se impotriveasca, in mod categoric, folosirii cianurii pe teritoriul lor”. Doar ca Romania nu face parte din Grupul de la Visegrad…