Tonul rosu mediteranean va disparea pana in 2012

O analiza asupra populatiei de ton rosu mediteranean, realizata de WWF (World Wildlife Fund), arata ca specia va disparea pana in 2012 daca pescuitul nu va fi interzis. Organizatia cere oprirea imediata a pescuitului pentru a impiedica disparitia pestilor.
ton rosu mediteranean
WWF spune ca populatia de ton se afla in declin de peste zece ani si va disparea complet de pe fata pamantului in doar trei ani daca managerii companiilor de pescuit si autoritatile vor continua sa ignore avertizarile oamenilor de stiinta, potrivit carora pescuitul trebuie sa inceteze complet.

In 2007, populatia adulta de ton, care include pesti de peste patru ani si peste 35 de kg, era la 25% din nivelul de la mijlocul secolului. Pestii au scazut si ca dimensiune, in 2007 ei fiind cu 50% mai mici decat in anii 90. Potrivit WWF, acest tipar este intalnit peste tot in Mediterana.

„Tonul rosu mediteranean dispare in timp ce noi vorbim si totusi pescatoriile isi continua sezonul ca si cum ar fi totul bine. Este absurd si nu exista scuze pentru deschiderea sezonului de pescuit cand specia de pesti tinta este pe cale de disparitie”, a declarat dr. Sergi Tudela, de la WWf.

Declinul dramatic al tonului este atribuit mai ales cererii imense de pe piata de peste, pescuitului ilegal si pescuitului in afara sezonului.

Organizatia de protectia animalelor cere oprirea imediata a pescuitului, pentru a lasa specia sa isi revina. WWF afirma ca incetarea pescuitului in lunile mai si iunie, cand pestii depun icre, va ajuta foarte mult la protectia speciei.

In noiembrie anul trecut, statele Uniunii Europene au semnat un acord pentru a stabili cotele de pescuit pentru tonul rosu. Din pacate, expertii sunt de parere ca cotele sunt depasite cu 47% de catre pescatorii.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *