Top 10 cele mai rapide animale de pe Pamant

Top 10 cele mai rapide animale de pe Pamant
Top 10 cele mai rapide animale de pe Pamant

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de extreme: cel mai mare, cel mai rapid, cel mai impresionant, etc. Nu este de mirare deci ca exista tot soiul de clasamente cu recorduri din toate domeniile, printre care se gaseste si cel pe care vi-l propunem azi: Top 10 cele mai rapide animale terestre.

10. Coiotul – 70 km/h

Coiotul este un animal foarte adaptabil, putand fi gasit in munti, preerie, deserturi si, uneori, chiar si in orase. Au o alimentatie foarte variata, de la iepuri pana la soparle, viermi sau fructe de padure. Singurii lor dusmani sunt ursii, lupii si, bineinteles, oamenii. Coiotii sunt capabili sa sara pana la 2,5 metri in inaltime si sa alerge cu viteze de pana la 70 de kilometri pe ora, abilitati care le sunt foarte necesare in asigurarea hranei sau evitarea dusmanilor.

9. Vulpea gri – 71 km/h

Verisoara vulpii comune, cea roscata, nu prea este vazuta, datorita firii sale foarte „secretoase”. Obiceiul sau de a vana numai noaptea si de a nu „latra” atat de des precum verisoara sa, o face practic invizibila pentru oameni. Pe langa faptul ca poate alerga cu viteze de pana la 71 de kilometri pe ora, este singurul canid, alaturi de raton, care se poate catara in copaci.

8. Elanul – 72 km/h

Elanul, supranumit si „Cerbul de culoare deschisa”, este raspandit in toate zonele impadurite din America de Nord si nordul Europei. Elanii sunt animale sociabile, traaind in turme, si comunica des intre ei. Abilitatea lor de a alerga cu viteze de pana la 72 de kilometri pe ora le permite sa se salveze atunci cand sunt atacati de ursi sau lupi, care pot alerga cu maxim 30 de kilometri pe ora.

7. Cainele salbatic african (Cape Hunting Dog) – 75 km/h

Cainele salbatic african, dupa cum ii spune si numele, se gaseste doar in Africa. Ii plac savanele sau zonele usor impadurite, unde traiesc si vaneaza in haite de 10-20 de exemplare. Inainte de inceperea vanatorii, lupii pictati (numele latin al speciei) se irita reciproc prin maraieli si sarituri, asa cum procedeaza multi sportivi de echipa inainte de un meci. O alta particularitate a acestei specii este solidaritatea. Spre deosebire de alte animale care traiesc in grup, lupii africani se bucura atunci cand vad un semen de-al lor si chiar folosesc modalitati sofisticate de salut.

6. Leul – 75 km/h

Leul este cel de-al doile membru ca marime din familia „pisicilor”, dupa tigru. Leii traiesc in familii, in care fiecare membru are sarcinile sale bine stabilite. Masculii patruleaza teritoriul si asigura protectia familiei, in timp ce leoaicele vaneaza. Vanatoarea se face dupa tipare bine stabilite: grupul de leoaice ataca prada in semicerc iar iar atunci cand aceasta este incoltita, se da atacul final. Leii pot atinge viteze si de 80 de kilometri pe ora, dar numai pe distante scurte, neavand „suflu” sa mentina aceasta viteza pe o distanta mai mare.

Dupa vanarea prazii, aceasta este adusa „familiei” iar primul care mananca este masculul dominant, urmat de masculii tineri. Dupa ce acestia s-au saturat, este randul leoaicelor si al puilor.

Uimitor! Leii se pot imperechea si de 50 de ori pe zi!

5. Calul – 76 km/h

Bineinteles ca nu este vorba de orice rasa de cal, ci de cea numita Quarter Horse, pur-sange american, crescuta special pentru calitatile sale, fiind cea mai rapida la alergarea pe un sfert de mila, de unde ii vine si numele.

4. Antilopa Gnu – 90 km/h

Antilopa Gnu este o specie migratoare, care calatoreste in fiecare an intre 800 si 1600 de kilometri. In procesul de migrare, antilopele Gnu sun deseori insotite de zebre si gazele, care se simt astfel mai in siguranta datorita numarului mare. Viteza mare pe care o pot atinge le protejeaza impotriva dusmanilor lor naturali, leii si hienele. Totusi, antilopele Gnu nu se bazeaza numai pe fuga, atunci cand este vorba de protejarea puilor. Exista marturii care arata ca un mascul Gnu poate castiga lupta chiar si impotriva unui crocodil african.

Uimitor! Puii de antilopa Gnu care se pierd de mama lor se ataseaza de primul lucru pe care il intalnesc, fiinta sau obiect. S-au vazut cazuri cand puiul s-a atasat de.. o masina, pe care insista sa o considere mama lui!

3. Antilopa saritoare (Springbok) – 100 km/h

Antilopele saritoare sunt faimoase pentru abilitatea lor de a sari in aer consecutiv de 5-6 ori. Ele fac acest lucru atunci cand sunt… excitate sau se afla in pericol. Salturile lor pot atinge chiar si patru metri, inaltime care le permita sa vada din ce parte vine pericolul. In ceea ce priveste viteza, o antilopa saritoare de la gradina zoologica din Pittsburg a fost surprinsa alergand cu 100 de kilometri pe ora.

2. Antilopa americana – 102 km/h

Desi nu este de fapt o antilopa, Antilocapra americana este numita colocvial asa. Poate atinge o viteza de 102 kilometri pe ora. In mod „economic”, la jumatatea vitezei maxime, antilopa americana poate alerga zeci de kilometri, lasand mult in urma orice pradator care ar urmari-o.

1. Ghepardul – 120 km/h

Ghepardul este cel mai rapid animal de pe Pamant! Poate parcurge 60 de metri cu plecare de pe loc in 3 secunde si poate mentine o viteza de 120 de kilometri la ora pe o distanta de peste 100 de metri. Comparat cu alte feline, ghepardul este de talie usoara, avand 30-60 de kilograme, si, mai mult, el nu se lupta. Din acest motiv, dupa ce a vanat, el se retrage cu prada in copaci sau se ascunde in iarba inalta, pentru a nu fi „dibuit” de lei sau hiene, dusmanii sai. In cazul in care acest lucru se intampla, ghepardul nu accepta provocare si se retrage, parasindu-si „pranzul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *