Top 10 evenimente din energie in 2011

Guvernul scap? unii consumatori finali de plata unei p?r?i din certificatele verzi
Top 10 evenimente din energie in 2011

Energia a fost ca de obicei o piata agitata, anul 2011 fiind caracterizat prin schimbari majore de strategii atat la nivelul statului, cat al jucatorilor privati. Intr-un moment in care lupta pentru resurse si pentru detinerea de active energetice pare mai apriga ca niciodata, acestea fiind reale oaze de stabilitate in furtuna economica actuala, statul roman incepe cea mai importanta campanie de privatizari din ultimii ani, fiind dispus, sub presiunea institutiilor financiare de la care s-a imprumutat, sa renunte la capacitati importante. Ziarul Financiar continua seria materialelor in care isi propune sa realizeze o retrospectiva a celor mai importante zece evenimente ale anului, de aceasta data in prim plan fiind piata energiei.

1. Privatizarile si managementul privat

Anul 2012 ar trebui sa fie marcat de demararea celor mai mari procese de privatizare din ultimii ani, statul roman punand la vanzare pachete minoritare din perlele energetice, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica si Transgaz, dar si participatii majoritare din CEN Oltenia si CEN Hunedoara, structuri care vor reuni cele mai mari termocentrale din Romania cu minele de carbuni. Daca se va realiza, acesta va fi cel mai important val de privatizari, dupa ce in 2004-2005 Romania a renuntat la unicul producator de petrol si gaze pe care-l avea, precum si la jumatate din companiile de distributie a energiei electrice. Deciziile s-au luat anul acesta sub presiunea FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene. Peste acest val de privatizari, anul acesta s-a decis introducerea managementului privat in 4 companii de stat, Hidroelectrica, Oltchim, Romarm si Electrica Furnizare.

2. Forta majora

In septembrie, Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie de stat, a activat clauza de forta majora din contractele de vanzare a energiei electrice, compania fiind confruntata cu o reducere abrupta a productiei de energie din cauza secetei. Clauzele ar putea fi mentinute chiar si anul viitor, lucru care a produs un mare deranj printre clientii obisnuiti cu energia hidro ieftina, asa cum este cazul Energy Holding. A fost pentru prima data de la incheierea controversatelor contracte directe cand Hidroelectica a activat clauza de forta majora prin care nu mai este obligata sa-si indeplineasca obligatiile contractuale. In 2003, cand a fost inregistrata una dintre cele mai severe secete din Romania, Hidroelectrica nu a activat aceasta clauza si a inregistrat la finalul anului pierderi de circa 100 mil. euro. Totodata, anul acesta compania a trimis notificari de reziliere pentru toate contractele care au fost incheiate in afara bursei de energie OPCOM, Hidroelectrica fiind mai determinata ca niciodata sa puna punct relatiei de aproape un deceniu pe care a dezvoltat-o cu traderii de energie.

3. Aplicarea schemei de sprijin pentru energia verde

Dupa trei ani de asteptari, investitorii in energie verde si-au vazut visul cu ochii: schema de sprijin pentru regenerabile a inceput sa-si produca efectele in luna noiembrie, acesta fiind cel mai important magnet pentru companiile care au venit in Romania pentru a vana soarele, vantul sau apa in scopul producerii de energie. In total, statul roman pune la bataie 10 miliarde de euro pentru a-i atrage pe investitorii in energia verde, iar in schimb ei promit investittii de miliarde de euro in parcuri eoliene, centrale pe biomasa sau centrale solare.

4. Pariul cu Marea Neagra

Adancurile Marii Negre au devenit cel mai disputat teritoriu romanesc de cautatorii de petrol si gaze, aceasta zona necercetata pana acum atragand rand pe rand petitori de talie mondiala, cum ar fi Exxon sau Lukoil. Adunarea sumelor anuntate pana acum de companiile care au perimetre de explorare in zona de mare adancime a Marii Negre duce la un total de 2,5 miliarde de dolari. Daca intr-adevar aici se ascund insa zacaminte importante de petrol si gaze, banii se dubleaza, Marea Neagra devenind astfel una dintre cele mai costisitoare expeditii facuta vreodata in cautarea de hidrocarburi in Romania. Cei mai avansati sunt Petrom alaturi de americanii de la ExxonMobil care deja au luat decizia saparii primei sonde la mare adancime facuta vreodata in Marea Neagra, primele rezultate urmand sa apara anul viitor.

5. Plecarea investitorilor de la Cernavoda

Cel mai ambitios proiect energetic al Romaniei din ultimii 20 de ani, reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, a primit o lovitura puternica la inceputul acestui an. Astfel, dupa ce cehii de la CEZ isi anuntasera retragerea, RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian) au decis deodata sa-si intoarca spatele investitiei de 4 miliarde de euro pe care statul roman incearca sa o realizeze. Ramas cu o participatie de 85% din proiect pe care nu o poate sustine si cu doar doi parteneri, italienii de la Enel si ArcelorMittal Romania, statul roman, prin Nuclearelectrica, incearca acum sa aduca noi investitori intr-un proiect strategic pentru Romania.

6. Petrom a inchis rafinaria Arpechim

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a anuntat la sfarsitul lunii martie ca pune lacatul la rafinaria Arpechim din Pitesti, in contextul in care producatorul de petrol si gaze a spus inca de la finalul anului 2009 ca intentioneaza sa traga pe linie moarta doua business-uri Doljchim si Arpechim. Desi la momentul respectiv, oficialii Petrom spuneau ca la finalul anului 2011 se va stabili viitorul Arpechim, ei au anuntat ca unitatea se inchide mai devreme in contextul in care nu au gasit niciun cumparator credibil. Inchiderea rafinariei Arpechim face astfel ca dintr-o industrie de prelucrare a petrolului formata din zece unitati de rafinare, numai trei sa mai functioneze in prezent: Petromidia, companie controlata de grupul petrolier Rompetrol, Petrobrazi, a doua rafinarie din portofoliul Petrom, si Petrotel, unitate controlata de rusii de la Lukoil.

7. Schimbarea schimarilor: noul plan de reorganizare al energiei

O noua forma de reorganizare a sistemului energetic a fost aprobata anul acesta de Guvern, dupa ce in ultimii trei ani au existat trei planuri de restructurare al acestui domeniu strategic, initiate de trei ministri.
Astfel, Guvernul a aprobat infiintarea Complexului Energetic Hunedoara si a Complexului Energetic Oltenia, unitati care vor incorpora cele mai mari termocentrale din Romania alaturi de CNH, respectiv SNLO. Totodata, CNH va intra intr-un program de restructurari, trei din cele 7 mine ale companiei urmand sa se inchida.

8. FP face lumina in contractele secrete Hidroelectrica

Dupa un deceniu de se¬cret in ceea ce priveste con¬tractele directe ale Hidroelectrica, Fondul Pro¬prie¬ta¬tea, actionar minoritar in toate „perlele energetice” din sistemul romanesc, a scos la iveala situatiile financiare si rapoartele admi¬nis¬tratorilor pentru anul trecut ale celei mai valoroase companii de stat. Numele firmelor care cumpara directe energia hidro, cantitatile si preturile au fost pentru prima data publicate, fiind astfel o confirmare asupra faptului ca Hidroelectrica isi vinde energie la preturi mult mai mici fata de cele practicate in piata.

9. Sfarsitul unei ere: omul care a cumparat Petrom s-a retras din scena

Wolfgang Ruttenstorfer, omul care a cumparat cea mai mare companie din Romania, Petrom, s-a retras de la sefia OMV, dupa un mandat de aproape zece ani la conducerea grupului petrolier austriac. In locul sau a venit Gerhard Roiss si odata cu aceasta schimbare, strategia OMV a suferit modificari majore. De la o viziune bazata pe expansiune, Roiss a anuntat ca OMV va trece la vanzari de active din rafinare si marketing de un miliard de euro, iar explorarea si productia vor fi cele mai importante activitati pentru grup.

10. Demisii pe final de an

Sefii celor mai mari companii de producere a energiei electrice din Romania, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si-au dat demisiile pe final de an, ambii invocand motivele personale. Astfel, Constantin Trihenea, 61 de ani, a demisionat din functia de director general al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, in locul sau fiind numit actualul director general adjunct al companiei, Dragos Zachia. La randul sau, Pompiliu Budulan, seful Nuclearelectrica, a decis sa paraseasca firma pentru a „nu murdari numele” acesteia in urma informatiilor privind pozitia ocupata de fiica sa in cadrul companiei. Nuclear¬electrica si Hidroelectrica acopera peste jumatate din productia de energie din Romania, fiind in acelasi timp si cele mai mari surse de energie ieftina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *