Bradul cu cetina tot verde poate afecta sanatatea

Bradul cu cetina tot verde poate afecta sanatatea

Bradul cu cetina tot verde poate afecta sanatatea, potrivit unui studiu „de sezon” al cercetatorilor de la Universitatea din New York. Plamanii si caile respiratorii sufera cel mai mult, iar persoanele predispuse la alergii pot face complicatii, pneumonii si bronsite. Vestea proasta este ca nici brazii artificiali nu sunt o alternativa sanatoasa, intrucat contin substante toxice si plumb, menite sa faca PVC-ul maleabil. Medicii romani au pareri impartite fata de acest subiect.
Ciupercile de pe crengute ataca plamanii

Sursa problemelor este mucegaiul de pe crengute, care produce continuu ciuperci microscopice care sunt inhalate si poate provoca tuse, iritatie in gat si ameteala. Echipa de cercetatori americani a analizat mostre din 28 de brazi de Craciun, din mai multe specii si a descoperit 53 de ciuperci. Dintre aceastea, peste 70% pot provoca reactii alergice, precum mancarimi ale nasului, lacrimarea ochilor, tuse, probleme respiratorii, dureri in piept, sinusuri congestionate, senzatie de oboseala si insomnii. In cazuri grave, plamanii pot fi afectati de bronsite si pneumonii.
Nu toti medicii sunt de acord cu rezultatele colegilor americani. Unii spun ca, din contra, bradul natural improspateaza aerul din casa, iar siropul de brad se recomanda pentru tratarea tusei. Totusi, pentru a sadea riscul imbolnavirilor, autorii studiului recomanda sa spalati bradul inainte sa-l instalati in casa, sa nu prelungiti atmosfera festiva si sa-l aruncati imediat dupa Sarbatori.
Pomul artificial, posibil cancerigen

Desi unii medici recomanda bradul artificial mai ales persoanelor alergice, ecologistii spun ca nu este o alternativa chiar atat de sanatoasa. Pomul artificial este confectionat dintr-un plastic numit policlorura de vinil (PVC), una din cele mai daunatoare substante pentru mediu. In plus, in timpul prelucrarii PVC-ului, se produc si alte substante toxice, cunoscute drept cancerigene, precum dioxina, etilena si clorura de vinil. Pentru ca este un material destul de rigid, PVC-ul este „imbogatit” cu plumb si alti aditivi grei care il fac maleabil. Studiile au aratat ca aceste substante pot provoca probleme renale, hepatice, neurologice si chiar afecteaza fertilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *