Top 10 orase prietenoase cu bicilistii. Amsterdam, Copenhaga si Bogota pe primele trei locuri. Bucurestiul lipseste din clasament

Copenhaga, Barcelona si Beijing au fost incluse intr-un top zece al celor mai prietenoase orase cu biciclistii, clasament in care pe primul loc s-a situat Amsterdam, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de site-ul AskMen.com, informeaza ReutersAmsterdam

Potrivit site-ului AskMen.com, Amsterdam (Olanda) este cel mai prietenos oras cu biciclistii. Aproape 40% din trasee sunt parcurse cu bicicleta, sunt disponibile pentru inchiriere biciclete publice, iar planurile pentru construirea unui urias parc de biciclete la gara principala a orasului sunt in desfasurare. Pe locul al doilea in top s-a situat Copenhaga (Danemarca), unde 32% dintre rezidenti circula regulat cu bicicleta. Totodata, pot fi inchiriate gratuit biciclete publice, contra unei garantii.

Desi programele guvernamentale pro-ciclism nu sunt asa de dezvoltate ca in Europa sau SUA, Bogota (Columbia), ocupant al locului al treilea, are un avantaj demografic care il transforma intr-un oras prietenos cu biciclistii – doar 13% dintre locuitori au masini personale, de aceea bicicletele sunt o necesitate. O data pe saptamana, pe majoritatea strazilor intra in vigoare restrictiile de circulatie pentru autovehicule, accesul fiind permis doar biciclistilor.Curitiba (Brazilia), care ocupa locul al patrulea in acest top, promoveaza ciclismul de peste 40 de ani, orasul avand o infrastructura dezvoltata pentru biciclete.Locul al cincilea este ocupat de Montreal (Canada). In urma cu doi ani, Montreal a alocat 134 de milioane de dolari pentru a face piste pentru biciclete si pentru a crea o atmosfera prietenoasa pentru biciclisti. Montreal este, de asemenea, primul oras din America de Nord care a implementat programul Bixi – bicicleta-taxi.Topul zece al oraselor prietenoase cu biciclistii realizat de site-ul AskMen.com este completat, in ordine, de Portland (Oregon, SUA), Basel (Elvetia), Barcelona (Spania), Beijing (China) si Trondheim (Norvegia).

24 de milioane pentru piste

Arterele si intersectiile din Capitala vor fi dotate cu amenajari, semnalizari verticale si marcaje moderne specifice biciclistilor. Recent, Primaria Capitalei a reluat proiectul „Piste de Biciclisti in Municipiul Bucuresti”, care presupune realizarea de noi piste pentru fanii acestui mijloc de trsansport pe arterele capitalei. Astfel, pe o suprafata de 63.000 de metri patrati se va face o investitie de 24 de milioane de lei. Proiectul vizeaza urmatoarele trasee : Iancu de Hunedoara, Stefen cel Mare, Mihai Bravu, Calea Dorobanti, Drumul Sarii,Drumul Taberei, Calea 13 Septembrie, Ghencea, Virtutii, artera Brasov, artera Timisoara si Crangasi. Durata de realizare a investitiei este de 12 luni, iar lucrarile vor incepe in momentul in care conditiile meteo o vor permite.

CIFRA

50 de kilometri de piste pentru biciclisti sunt in acest moment in Bucuresti

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *