Cercetatorii din industria nucleara sunt indemnati de catre fostul inspector ONU pentru arme, Hans Blix, sa se grabeasca in dezvoltarea tehnologiilor nucleare care sa foloseasca toriul drept combustibil nuclear.
Hans Blix spune ca elementul radioactiv s-ar putea dovedi a fi mult mai sigur decat uraniul. De asemenea, este mult mai dificil de utilizat toriu pentru productia de arme nucleare.
Comentariile sale vin pe fondul unui interes tot mai ridicat fata de toriu, dar criticii avertizeaza ca dezvoltarea de noi reactoare ar putea risipi fondurile publice.
Hans Blix, fost ministru de externe suedez, a declarat pentru BBC: „Sunt un avocat, nu un om de stiinta, dar opinia mea este ca ar trebui sa facem tot posibilul sa dezvoltam tehnologia care sa permita utilizarea toriului ca si combustibil nuclear. Imi dau seama ca sunt multe obstacole care trebuie depasite, dar beneficiile ar fi remarcabile.”
„Mi se spune ca toriul va fi mult mai sigur de utilizat in reactoare si este aproape imposibil sa faci o bomba din toriu. Acestia sunt factori foarte importanti de luat in calcul in contextul in carre lumea priveste spre viitorul aprovizionarii cu energie „.
Entuziasmul sau este impartasit de catre unii oameni de stiinta si guvernanti. Cercetatorii de la Laboratorul Nuclear Britanic au fost incurajati de catre guvern sa participe la munca de cercetare a unui reactor indian bazat pe toriu si intr-un program de testare in Norvegia.
In india se gasesc cele mai mari rezerve de toriu din lume.
Testele din Norvegia se desfasoara intr -un buncar subteran si sunt realizate de catre o firma privata, Thor Energy (elementul a fost descoperit in Norvegia in 1828 si numit dupa zeul nordic al tunetului).
Compania spera sa obtina licenta pentru utilizarea toriuui alaturi de uraniu in actualele reactoare racite cu apa.
Guvernul britanic spune ca ar fi utila o diversificare a optiunilor de alimentare cu combustibil nuclear, deoarece toriul este considerat a fi de trei ori mai raspandit in scoarta terestra decat uraniu. De asemenea, toriul este in momentul de fata un produs secundar in exploatarile miniere de pamanturi rare.
Cand un reactor pe uraniu se supraincalzeste si barele de combustibil nu pot tine sub control reactia in lant, asa cum s-a intamplat la Fukushima, criza continua. Daca se intampla ceva la un reactor pe toriu, tehnicieni ar putea pur si simplu sa anuleze stimulul care vine de la uraniu sau plutoniu intr-o instalatie de alimentare mult mai mica, iar reactia in lant a toriului s-ar opri.
Profesorul Carlo Rubbia de la CERN a declarat anterior pentru BBC News : ” Toriul va fi capabil sa se opreasca fara nicio interventie umana… Trebuie doar oprita alimentarea. ”
Radioactivitatea deseurilor rezultate nu are o viata atat de lunga ca cele produse de reactoarele pe uraniu, aceasta disipandu-se dupa 4-5 sute de ani.
Canada, China, Germania, India, Olanda, Marea Britanie si SUA au experimentat toriul ca substituent pentru uraniu in trecut.
Daca toriu va fi folosit vreodata drept combustibil nuclear comercial, uraniul va fi vazut ca o deviere grava si costisitoare. Unii sustinatori ai toriului cred ca acesta a fost ocolit in trecut, deoarece guvernele au vrut plutoniu, un produs secundar al reactoarelor nucleare pe uraniu, pentru a face bombe atomice.