Daca dorim sa evitam schimbari climatice catastrofale, spun oamenii de stiinta, societatea va trebui sa inlocuiasca rapid si agresiv combustibilii fosili cu energii regenerabile precum energia solara, eoliana, geotermala si hidro.
Revolutia energiilor regenerabile nu va reduce doar schimbarile climatice, ci va avea, de asemenea, un efect de revigorare a economiei si de reducere a poluarii. Totusi, revolutia energetica nu va avea loc fara greutati, una dintre cele mai mari provocari fiind cresterea cererii de metale, atat metale rare cat si comune.
„Omenirea se confrunta cu un cerc vicios: o schimbare a energiei regenerabile va inlocui o resursa neregenerabila , combustibili fosili, cu alta: metalele si mineralele „, spun cercetatorii de la Universitatea Grenoble Alpes din Franta. Ei adauga ca aceasta provocare nu va fi doar pentru asazisele pamanturi rare, cum ar fi seleniu si neodim, dar, de asemenea, pentru metale mai abundente.
„Instalatiile solare si eoliene necesita de pana la 15 de ori mai mult beton, de 90 de ori mai mult aluminiu si de 50 de ori mai mult fier, cupru si sticla decat combustibilii fosili sau energia nucleara”
Conform cercetatorilor, ritmul de dezvoltare a energiilor regenerabile ar putea fi incetinit de o cursa pentru metale, care sunt deja din ce in ce mai dificil de procurat si mai costisitoare. In plus, mineritul este o industrie extrem de mare consumatoare de energie, acest lucru insemnand ca o crestere in utilizarea energiilor regenerabile ar putea fi subminata de cresterea cererii de energie pentru procurarea materialelor necesare.
Deci, care sunt solutiile? Potrivit autorilor, o mai buna cooperare in industrie, intensificarea eforturilor de reciclare , o crestere a inovarii, utilizarea materialelor de substitutie si mai mult „minerit local ” ar netezi calea spre o revolutie a energiilor regenerabile pe scara larga.
„Mineritul local, asemanator miscarii pentru produse alimentare loicale, ar putea reduce consumul de energie si costurile economice ale aprovizionarii cu metale”, scriu autorii.
Mineritul este, fara indoiala, o problema controversata in multe parti ale lumii, avand in vedere problemele masive de mediu si daunele sociale. Exploatarile nereglementate in locuri precum Amazon si Congo au devastat ecosistemele si comunitatile locale. Avand in vedere acest lucru, cercetatorii incurajeaza mai ales mineritul in tarile care sunt in masura sa atenueze problemele de mediu si sociale, oferind mina Aitik din Finlanda drept exemplu.
„Tranzitia spre energiile regenerabile putea functiona doar in cazul in care toate resursele sunt gestionate simultan, ca parte a unui intreg global ” spun cercetatorii.
„Produsele noi trebuie sa ia in considerare realitatile de aprovizionare cu minerale, cu reciclarea materiilor prime integrate, atat in etapa de productie cat si la sfarsitul ciclului de viata al produsului.”