Toriul, materialul nuclear care poate inlocui uraniul

Se pune la cale folosirea unui alt tip de combustibil pentru reactoarele atomice care functioneaza pe baza de apa grea. Metalul radioactiv care poate fi folosit in reactoarele nucleare de ultima generatie se gaseste in nisipurile de pe plajele indiene.
toriu in india
Gasirea resurselor de uraniu, singurul combustibil folosit pana acum in centralele nucleare, reprezinta o problema nu numai pentru Romania. Solutia a fost insa descoperita prin intrebuintarea pe scara larga in industria de profil a unui alt material nuclear, toriul, care are proprietati similare si este de trei ori mai abundent pe Terra decat uraniul.

Plajele din India si Australia, cat si fiordurile Norvegiei ascund in nisipul lor cantitati impresionante de toriu, combustibilul nuclear al viitorului. Mai putin radioactiv decat uraniul, toriul poate fi exploatat in cariere de suprafata, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului si costuri relativ reduse de valorificare.

Cercetatorii romani de la Institutul de Fizica Nucleara “Horia Hulubei” (IFIN-HH), care se afla in comuna Magurele, judetul Ilfov, afirma ca folosirea toriului in centralele nucleare este indicata si posibila. Mai ales ca, in urma arderii acestuia in reactorul nuclear, nu mai rezulta plutoniu 239, element radioactiv obtinut din uraniu, intrebuintat la fabricarea bombei atomice.

Astfel, folosirea toriului diminueaza riscul proliferarii armelor nucleare, iar exploatarea sa se face destul de simplu prin tratarea chimica a nisipurilor de pe plaja marilor sau a oceanelor ce contin acest metal radioactiv. “Din combustibilul nuclear uzat, rezultat in urma folosirii toriului in centralele nucleare, nu poate fi extras plutoniul care este folosit pentru bomba atomica, iar exploatarea sa nu dauneaza mediului si este, deocamdata, mult mai ieftina”, spune Mitica Dragusin, seful Sigurantei Nucleare IFIN-HH.

Si rezervele interne de uraniu ale tarii noastre sunt pe sfarsite, in contextul in care Romania planuieste construirea unei alte centrale nucleare, iar, in urmatorii 40-50 de ani, tara noastra, ca si alte state de pe glob, ar putea lua in calcul, ca alternativa la folosirea uraniului, si importul de toriu.

Resursele de uraniu, pe sponci in Romania

La Cernavoda exista doua reactoare functionale, de tip Candu, celelalte doua urmand sa fie date in folosinta pana in anul 2015. Combustibilul necesar oricarei centrale nucleare este uraniul, iar, in acest moment, in tara noastra nu mai exista decat o singura mina din care se extrage acest metal radioactiv, cea de la Crucea-Botusana, judetul Suceava.

India vrea numai toriu in centralele nucleare

India are cantitati impresionante de toriu, 30% din resursele mondiale, dar are nevoie de tehnologie pentru a profita de aceasta bogatie.

Acceleratorul de particule de toriu

Cercetarile sunt avansate, iar specialistii indienii au realizat deja un proiect-pilot cu ajutorul caruia testeaza calitatile metalului radioactiv ce ar putea deveni combustibilul nuclear al viitorului.

Astfel, intentia cercetatorilor indieni este de a propune folosirea exclusiva a acestui combustibil in centralele nucleare de pe teritoriul Indiei.Toriul a fost descoperit in anul 1829 de Jons Jacob Berzelius. Este considerat o importanta rezerva pentru energia nucleara si poate furniza mai multa energie decat uraniul, carbunele si petrolul la un loc. Utilizare sa necesita insa o retea de reactoare nucleare de ultima generatie si multi bani investiti in primul rand in cercetare.

“Avem experienta in apa grea”

“Romania nu este preo-cupata de exploatarea toriului si nici nu avem resurse insemnate, dar avem experienta in apa grea care este folosita ca moderator si ca agent de racire la Cernavoda, pentru reactoarele de tip Candu.

Iar, printre moderatorii si agentii de racire ce se preconizeaza a fi utilizati in reactoarele ce vor folosi combustibili pe baza de toriu se preconizeaza a fi si apa grea. Asadar, noi avem experienta, iar indienii au nisipurile din care poate fi extras acest metal radioactiv”, spune Mitica Dragusin.

Cercetatorul Dan Slavnicu de la IFIN-HH sustine ca toriul are totusi si dezavantaje. Desi deseurile nucleare rezultate in urma folosirii toriului au o toxicitate mai redusa si un volum mai mic, combustibilul iradiat de toriu trebuie manipulat cu foarte mare atentie, de la distanta, din cauza produselor de dezintegrare care sunt puternic radioactive.

“Tehnologia de obtinere a combustibilului cu toriu si utilizarea acestuia nu sunt complet studiate, iar expunerea la aerosolii ce contin toriu creste riscul de leucemie, de cancer la plamani sau la ficat”, sustine cercetatorul Dan Slavnicu.

30% din resursele naturale mondiale de toriu se gasesc in nisipurile de pe plajele indiene.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,173FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente