Tot sa fii cuc, cand alte pasari cred ca esti uliu

0
635
Programul RO02 “Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”
Tot sa fii cuc, cand alte pasari cred ca esti uliu

Cunoscuti drept paraziti care-si lasa cresterea puilor pe seama altor pasari, cucii s-au adaptat astfel incat sa intampine cat mai putina rezistenta din partea pasarilor in cuibul carora isi depun ouale, arata un studiu recent publicat in revista „Behavioural Ecology”.

Mai precis, penajul cucilor, in special cel de pe burta, seamana foarte bine cu cel al uliilor pasarari, ceea ce le permite sa sperie potentialele „gazde”, facandu-le sa abandoneze cuibul, asa incat cucul isi poate depune propriul ou fara sa fie atacat. Studiul a aratat cum, daca in cuibul unui lacar (Acrocephalus scirpaceus) sunt plasate modele care imita cuci si modele care imita ulii, lacarul se va feri sa atace ambele specii de invadatori, dar daca penajul de pe burta al modelelor este acoperit, atunci lacarul ii ataca deopotriva pe ambii invadatori.

Expertii considera rezultatele studiului drept o confirmare spectaculoasa a teoriei evolutioniste, la fel ca si alte studii care au aratat felul cum puii de cuc s-au adaptat astfel incat sa imite chemarile catre parinti ale pasarilor din specia „gazda”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.