Transhumanta in judetul Valcea, cunoscut prin zecile de localitati cu traditie in pastorie, este pe cale de disparitie, potrivit reprezentantilor Romovis, in prezent mai fiind doar doua-trei care urca la munte pe timp de vara.
Ivan Jinaru, unul din cei mai cunoscuti crescatori de oi din Valcea si reprezentant al Romovis, spune ca printre motivele care conduc la disparitia acestui fenomen ar fi lipsa unui interes al statului pentru sprijinirea ciobanilor.
“Legea transhumantei de la sfarsitul secolului al XIX-lea nu mai este valabila. Ciobanii nu se mai pot deplasa cu oile pe jos cum o faceau pe vremuri. Nu mai este voie si atunci oile trebuie transportate, fapt care inseamna evident bani. Iar din ciobanit nu se mai castiga cum se castiga odata. Statul ar trebui sa subventioneze crescatorii de oi. De aceea nici nu mai exista azi multi ciobani. Usor un fenomen de mii de ani va disparea pentru ca nu este atractiv financiar. Tinerii de azi, care pe vremuri ar fi mers la stana si ar fi invatat ciobanitul, sunt acum la munca in Italia sau Spania”, a spus Jinaru.
Un motiv important este lipsa pietei de desfacere pentru produsele pastoresti. Alte motive sunt taxele de pasunat, dar si faptul ca terenurile sunt retrocedate si trebuie discutat cu fiecare proprietar in parte un pret pentru acestea.
“Se uita un lucru, oaia intretine cel mai bine pajistile. Balegarul de oaie ingrasa platoul alpin. Trebuie ajutat acest sector al crescatorilor de oi la munte. Pentru ca asistam la un paradox, multi crescatori de oi si-au cumparat terenuri sau au concesionat pamant jos la campie. Iar in timpul verii se duc acolo, contrar obiceiurilor transhumantei”, spune Jinaru.
In judetul Valcea, trashumanta specifica zonei Vaideeni este pe cale de disparitie, acest fenomen mai fiind intalnit doar in Tara Lovistei. Potrivit registrelor Romovis, in judet exista un numar de aproximativ 90.000 de oi, dar jumatate din acestea sunt carduri mici de 10-15 exemplare pe care proprietarii le cresc in fermele proprii si pe islazurile comunale.