Cherhanalele din Delta vand peste pe cale de disparitie

Populatii viabile de sturioni salbatici
Cherhanalele din Delta vand peste pe cale de disparitie
Cherhanalele din Delta vand peste pe cale de disparitie

Restaurantele din Delta Dunarii vand ilegal o bogatie naturala pe cale de disparitie: sturionul! Pestele protejat la nivel mondial se gaseste deseori in farfuriile turistilor din Rezevatia Deltei Dunarii. Mai avem doar patru specii de sturioni: nisetru, pastruga, morun si cega. Toate in pericol. Desi avem legi care interzic capturarea acestor pesti rari si deosebit de pretiosi, carnea de sturion ajunge in farfuria oricui este dispus sa plateasca.
Zece autoritati ar trebui sa se ocupe de protejarea speciilor pe cale de disparitie, dar nimeni nu stie ce se intampla in cherhanale.

Dialog chelner-reporter:

Chelner: V-ati hotarat?

Rep.: Inca nu.

Rep.: Sturion nu aveti?

Chelner: Pestele casei, da.

Pe plajele Vadu si Corbu din Constanta functioneaza doua cerhanale. Vadu Pescarilor este chiar in rezervatia Deltei Dunarii. Pe meniu, printre alte varietati de peste, gasim si pestele casei.

Rep.: Pestele casei este sturion

Chelner: Da, Da

Rep.: Pai am vrea un pestele casei. Ce fel de sturion e? Cega sau nisetru?

Chelner: Nisetru

Afacerea e a firmei Andreas Trading SRL detinuta de Ionut Cornus, Lucian Baciu si Emilian Turloi. Locuitorii din sat stiu ca afacerea ar fi a fratilor Marcel si Viorel Bosoanca, arestati si condamnati dupa ce au fost prinsi cu tigari de contrabanda chiar pe plaja de la Vadu. Pestele la tava nu e singura dovada a braconajului. La bar troneaza un sturion prins acum o luna.

Daca nu ajungea piesa de expozitie in restaurant, pastruga ar fi trebuit, la maturitate, sa cantareasca 100 de kilograme si sa aiba lungimea unei barci de pescuit.

La 5 kilometri mai la sud, pe plaja din Corbu, de la cherhanaua Casa Veche cumperi o portie de nisetru cu 50 de lei. Nu primesti bon fiscal, dar nota de plata arata clar ce ai mancat.

Pescarii cherhanalelor pleaca in fiecare zi pe mare. Uneori stau si trei zile in larg pentru a aduce comanda ceruta de restaurante. Legea spune ca daca prind accidental un sturion, trebuie sa-l elibereze.

Din 2006, Ministerul Mediului a interzis total pescuitul oricarei specii de sturion.

„In momentul in care vorbesti de o specie pe cale de disparitie, trebuie sa te gandesti ca ai nevoie de mii de exemplare ca sa-ti asigure supravietuirea speciei. S-au facut eforturi disperate pentru repopulari acum cativa ani. Este pacat de Dumnezeu ca nu li se da sansa sa creeze noi generatii”, spune Cristina Sandu, biolog la Institutul National de Biologie.

Zece institutii publice ar trebui sa se ocupe de protectia si conservarea sturionului. Ultimele controale au fost facute la inceputul anului, in plina iarna. Nu au gasit nereguli.

Dupa ce au aflat de la reporterii Digi24 de oferta cherhanalelor de pe plajele de la Vadu si Corbu, autoritatile au plecat din nou in control. Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura nu a gasit nimic.

„Pe Grindul Chituc, la Vadu, nu s-au constatat probleme. S-au constatat probleme la cealalta locatie in zona plajei de la Corbu. Colegii m-au anuntat ca sunt probleme acolo”, a declarat Sorinel Taranu, inspector piscicol la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura.

O ora mai tarziu, Garda de Mediu gaseste dovada braconajului la Vadu.

„Am gasit un numar 72 de plase monofilament sI 37 trifilament care nu sunt conforme cu legea pescuitului in Romania. Urmeaza cercetari penale. Nu s-au gasit produse de peste interzise la noi in tara. De cercetari se vor ocupa cei de la Politia Deltei. Vor duce cazul la final”, a spus Doru Moscu, inspector la Garda de Mediu.

Ionut Cornus, proprietarul cherhanalei din Vadu vede actiunea ca pe o reglare de conturi: „Asta e o reglare urata, politica. Ca sa stii si tu. Si pot sa o spun daca ai camera deschisa. Cineva vrea sa dea in noi. De ce? Pentru ca suntem un ghimpe, ca suntem cei mai vechi pescari. Din 1996 ti-arat, platesc taxe la stat, pescar marin. E cea mai veche firma de pescuit. Nu ne mai suporta lumea. Nu inteleg de ce”.

Stelica Murariu, proprietarul cherhanalei de la Corbu spune ca nu a facut nicio ilegalitate.

„Am avut rapane. Am avut o parte facturati pe factura si o alta parte pe care i-am adunat personal de pe plaja Corbu. Mi-au confiscat partea asta de melci, de rapana, care o aveam in plus. Oamenii sI-au facut treaba. Astept sa-mi trimita amenda domnii. E pacat de Dumnezeu. Sa ai fructele de mare pe malul marii si sa nu poti sa le ei sa le dai omului proaspete”, spune Stelica Murariu.

Desi reporterii Digi24 au filmat sturion pe masa restaurantului sau acum trei saptamani, patronul neaga.

„Nu nu, nu am sturion desi nisetrul e pe toate usile, pe toate portile cherhanalelor. Nisetrul e un peste liber, adica nu e un peste care sa fie interzis din gama sturionului”, sustine Stelica Murariu.

Nisetrul, pastruga, morunul si cega sunt ultimele patru specii de sturioni din Romania. Sipul si viza au fost declarate complet-disparute.

Nu se mai gasesc in apele Dunarii de peste treizeci de ani. In lume exista 26 de specii de sturion. Aproape toate sunt in pericol de disparitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *