Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania

  0
  545
  Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania
  Rezervația Rudi-Arioneşti – un monument creat de natură
  Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania
  Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania

  Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, care indeplineste functia de vicepresedinte al biroului Adunarii ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) a propus conducerii executive a UNEP ca prima sedinta a noului birou sa se organizeze in Romania, in aceasta toamna.

  Propunerea ministrului Korodi a fost inaintata domnului Achim Steiner, secretar general adjunct al ONU si director executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), in cadrul unei intalniri bilaterale.

  Adunarea ONU de Mediu-Romania 2Directorul Executiv UNEP s-a aratat incantat de propunere si si-a exprimat sustinerea in acest sens. In acelasi timp, Achim Steiner a mentionat ca saluta continuarea implicarii Romaniei in forul de administratie al UNEP — Biroul UNEA, pozitia de vicepresedinte ocupata de ministrul Attila Korodi fiind de mare responsabilitate atat la nivel regional, cat si international, apreciind, totodata, eficienta activitatii Reprezentantului Permanent la UNEP, dna. ambasador Iulia Pataki.

  Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, a condus delegatia Romaniei la prima sesiune a UNEA, care a avut loc la sediul ONU din Nairobi, Kenya, in perioada 23 — 27 iunie 2014. Tema principala a UNEA1 s-a referit la’ Obiectivele de Dezvoltare Durabila si Agenda ONU de dezvoltare post-2015, inclusiv Consumul si Productia Durabile’. Documentul final, adoptat la nivel ministerial, stabileste masurile pe care comunitatea internationala trebuie sa le aiba in vedere pentru asigurarea integrarii depline a dimensiunii de mediu, in cadrul agendei de dezvoltare durabila.

  Ministrul Attila Korodi, indeplineste functia de vicepresedinte din partea Grupului Est-European in Biroul UNEA1/ UNEP. Aceasta calitate de vicepresedinte acopera perioada 2014 — 2016, pana la finalizarea celei de-a doua sesiuni a UNEA/UNEP.

  In perioada prezentei ministrului Korodi la UNEA, 26-27 iunie 2014, lucrarile segmentului la nivel ministerial s-au finalizat prin adoptarea, dupa intense negocieri, a unui numar de 16 rezolutii. Tematica acestor rezolutii se refera la o serie de domenii importante ale sectorului de mediu, precum: biodiversitate, managementul chimicalelor si al deseurilor, in special poluarea datorata deseurilor din plastic abandonate in ecosistemul marilor si oceanelor, poluarea aerului, comertul ilegal cu specii salbatice etc.

  Segmentul ministerial al UNEA s-a bucurat de prezenta unor personalitati de renume mondial, printre care secretarul general al ONU, dl. Ban Ki-moon, Alteta Sa Serenisima printul Albert al II-lea de Monaco si presedintele Republicii Kenya, dl. Uhuru Kenyatta.

  In cadrul evenimentelor, ministrul Attila Korodi a avut o serie de intrevederi bilaterale cu sefii de delegatie ai unor state, precum si cu reprezentanti la nivel inalt ai UNEP. Astfel, s-au purtat discutii despre cooperare bilaterala in domeniul protectiei mediului cu:
  ministrul Mediului si Urbanizarii din Turcia, dl. Idris Gulluce,
  ministrul Protectiei Mediului din Georgia, dna. Khatuna Gogaladze,
  viceministrul Mediului din Japonia, dl. Kitagawa Tomokatsu,
  viceministrul Mediului din Coreea de Sud, Jeong Yeon-man,
  secretarul general adjunct al ONU, dl Achim Steiner, director executiv al UNEP,
  directorul biroului regional pentru Europa al UNEP, Jan Dusik.

  Participarea ministrului mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, a inclus sustinerea unor interventii cu ocazia dialogului ministerial pe tema’ Obiectivele de Dezvoltare Durabila si Agenda ONU de dezvoltare post-2015, inclusiv Consumul si Productia Durabile’ care a avut loc in plenul UNEA, precum si cu ocazia dialogului ministerial care a vizat comertul ilegal cu specii salbatice.

  Adunarea ONU de Mediu-Romania 3Semnificatia primei sesiunii a Adunarii ONU de Mediu a UNEP este cu atat mai importanta cu cat ea anticipeaza viitoarele negocieri ce vor avea loc la sediul ONU din New York pe tema Obiectivelor de Dezvoltare Durabila si a Agendei ONU de dezvoltare post — 2015. Procesul de negociere va avea loc in perioada sesiunii a 69-a a Adunarii Generale a ONU (septembrie 2014-septembrie 2015) si va culmina cu adoptarea acestora la Summit-ul la nivel de sefi de stat si de guvern din septembrie 2015.

  Adunarea ONU de Mediu a UNEP (UNEA) s-a constituit ca urmare a implementarii prevederilor documentului rezultat al Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20), ‘Viitorul pe care ni-l dorim’, inlocuind Consiliul de Administratie al UNEP.

  UNEA reprezinta organul de administratie al UNEP, forul mondial de mediu la cel mai inalt nivel, care va lua decizii strategice pentru intarirea dimensiunii de mediu in contextul viitoarei Agende ONU de dezvoltare la nivel global. Aceasta Agenda va continua eforturile comunitatii internationale de indeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.