Transporturile reprezinta una din sursele principale de poluare a mediului. Problema impactului transporturilor asupra mediului si a sanatatii populatiei este foarte complexa, avand in vedere faptul ca nu a fost inca evaluat efectul pe termen lung al diferitelor tipuri de noxe.
Ca si fenomen complex, poluarea prin transporturi nu este intotdeauna una locala, aceasta influentand prin componentele dinamice ale mediului (aer, apa) zone mult mai extinse, efectele resimtindu-se la nivel global.
Efectele poluarii prin transporturi asupra mediului si a sanatatii populatiei pot fi atat directe (ca urmare a expunerii la diversi agenti poluanti, fenomenelor climatice deosebite), cat si indirecte (din cauza activitatii agentilor poluanti asupra apei, solului si vegetatie).
Toate tipurile de transport contribuie la poluarea complexa a mediului, din cauza alcatuirii sistemice a acestuia si a propagarii modificarilor de la o componenta la alta. Cu toate ca s-au facut progrese tehnologice si de carburanti, totusi poluarea prin transporturi a ramas la cote ridicate (pana in 2005 a crescut cu aproximativ 20%), cauza principala fiind scaderea numarului de ocupanti pe autovehicul.
Aria de dispersie a poluantilor depinde de factorii geografici, de localizare. Un relief plat caracterizat de prezenta permanenta a curentilor de aer faciliteaza dispersia substantelor poluante; in schimb depresiunile si vaile favorizeaza acumularea si persistenta poluantilor. Expunerea la agentii poluanti favorizeaza: o stare de disconfort pentru populatie, aparitia unor boli specifice, boli cronice si chiar deces.
Asupra celorlalte componente ale mediului modificarile sunt induse indirect, din cauza modificarilor din sistemul climatic: intensificarea desertificarii (in zonele afectate de secete), accelerarea eroziunii torentiale (in regiunile afectate de cantitati mari de precipitatii), modificari in regimul hidric al solului.
Sursa: Liliana Dumitrache (2004); IPCC