Trei filme care trag un semnal de alarma asupra cauzelor care contribuie la degradarea planetei la TIFF

TIFF e verde de Ziua Mondiala a Mediului

Trei filme care trag un semnal de alarma asupra cauzelor care contribuie la degradarea planetei si pericolelor reale cu care se confrunta omenirea vor fi proiectate azi, in cadrul proiectului ecoTIFF.

In cadrul proiectului ecoTIFF, organizatorii au pregatit o serie de filme si actiuni menite sa indrepte interesul publicului catre protejarea mediului inconjurator.

“In eternitate”, regizat de Michael Madsen, este, in mod clar, unul dintre cele mai asteptate documentare de la TIFF, ce va putea fi vizionat de la ora 13:00 la cinema Victoria.

Premiat cu trofeul Green Award la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam, filmul prezinta solutia pe care Finlanda s-a hotarat sa o adopte pentru depozitarea deseurilor radioactive: construirea unui sistem de hale si tuneluri subterane numit “Onkalo”.

Expertii incearca sa gaseasca o solutie pentru ca aceste deseuri sa nu devina o amenintare la adresa omenirii.

“La prima proiectie in Finlanda, un cetatean a venit la mine si mi-a spus ca ii foarte rusine de tara lui, pentru ca nimeni nu i-a spus ce inseamna acesti 100.000 de ani si efectele lor. Altcineva, la un alt festival, a facut un comentariu foarte frumos. Mi-a zis ca e cea mai frumoasa sinucidere pe care a vazut-o vreodata”, a declarat azi regizorul Michael Madsen, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit regizorului filmarea documentarului a durat aproximativ trei ani si jumatate.

“A fost un film foarte dificil de facut si nu zic asta ca sa ma dau mare. Abia cu trei saptamani inainte de terminarea montajului, filmul a devenit altceva decat o emisiune de radio cu vorbitori. Abia atunci s-a produs schimbarea in film, care arata asa cum mi-am dorit inca de la inceput”, a mai spus regizorul.

Dezbatere la TIFF Lounge

Proiectia filmului va fi urmata de o sesiune de discutii si dezbateri referitoare la depozitarea in siguranta a deseurilor nucleare pornind de la solutia aleasa de Finlanda.

Panelul va avea loc la TIFF Lounge din Piata Unirii, incepand cu ora 14:30, printre invitatii prezenti numarandu-se Michael Madsen, regizorul filmului, Ion Nastasescu – presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, Adrian Jelev – Seful Securitatii Nucleare in cadrul Societatii Nuclearelectrica, precum si reprezentanti ai ONG-urilor locale si institutiilor media implicate in campanii eco si Ioana Ciuta – Director Executiv al Asocitiei Terra Mileniul III.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente