
Prima instanta, in care s-a judecat pe fond solicitarea ActiveWatch in baza legii accesului la informatii de interes public, de a avea acces la protocolul de cooperare pentru protejarea si restaurarea patrimoniului cultural national semnat de catre Institutul National al Patrimoniului cu SC Rosia Montana Gold Corporation SA, a cerut INP sa faca public documentul cu pricina.
Decizia sectiei de contencios a Tribunalului Bucuresti comunicata pe 25 martie 2013:
„Admite actiunea formulata de reclamanta Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei impotriva Institutului National al Patrimoniului. Obliga parata sa puna la dispozitia reclamantei informatia de interes public solicitata prin adresa nr. 85/11 ianuarie 2012, respectiv sa comunice acesteia o copie a protocolului de cooperare pentru protejarea si restaurarea patrimoniului cultural national semnat de catre parata cu SC Rosia Montana Gold Corporation SA. Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi 25 martie 2013.”
Potrivit ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei, “in anul 2011 Ministrul culturii, Kelemen Hunor a afirmat ca relatia cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a inregistrat un progres important pentru patrimoniul cultural din Romania si in particular pentru cel de la Rosia Montana. Concret, domnia-sa vorbea despre angajamentul RMGC de a dona 70 de milioane dolari** Ministerului Culturii pentru recuperarea patrimoniului de la Rosia Montana. Ulterior, ministrul Kelemen a mentionat chiar cresterea acestei sume la dublul ei – 140 de milioane de dolari. Documentul – ”Protocolul”*** – in baza caruia urma sa fie facuta donatia de 70 de milioane de dolari nu a fost, insa, facut public. Au ajuns, totusi, in presa, pe cai neoficiale, presupuse versiuni ale respectivului document. Daca ele sunt veridice, atunci „Protocolul” este un document nelegal: pe de o parte, prin documentul respectiv, RMGC se angajeaza sa doneze cele 70 de milioane de dolari, dar parte din aceasta suma nu poate fi donata o data ce exista o obligatie legala pentru companie sa achite (nu sa doneze) statului o suma de 25,7 milioane dolari. Apoi, donatia efectiva este conditionata de obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare pentru demararea Proiectului de exploatare a aurului la Rosia Montana si de inceperea efectiva a exploatarii. Or’, asemenea conditii presupun ca Ministerul Culturii sa-si asume decizii care depind de alte institutii publice si, la limita, chiar de instantele de judecata – odata ce, in prezent, proiectul este oprit din cauza unei sentinte. Mai mult, o alta clauza precizeaza ca RMGC va plati suma numai daca va avea banii. Pentru a-l putea, insa, ataca in instanta, e nevoie de documentul autentic. Din acest motiv, la inceputul anului 2012, ActiveWatch a solicitat Protocolul in baza legii accesului la informatii de interes public. Intr-o prima runda de corespondente, Ministerul Culturii a declarat ca nu detine documentul – pentru Minister a semnat Institutul National al Patrimoniului (INP), o structura aflata in subordinea Ministerului. Apoi, INP a refuzat sa-l faca public pe motiv ca este secret, el fiind protejat ca un contract comercial. Este relevant pentru a aprecia politicile succesivelor guverne in raport cu Rosia Montana faptul ca acest argument a fost transmis dupa ce la conducerea Ministerului Culturii se instalase actualul ministru, Daniel Barbu”.