
Asociatia reciclatorilor din Romania a protestat in fata Palatului Parlamentului fata de modificarile Legii salubrizarii. Actualul act normativ, aflat in stadiul de a fi promulgat de presedintele Romaniei, va permite societatilor de salubrizare, care au contracte cu autoritatile locale, sa detina monopolul asupra gestionarii deseurilor. Prevederile acesteia ar conduce la eliminarea de pe piata a firmelor private de reciclare a deseurilor, iar zeci de mii de oameni sarmani si-ar pierde sursa de existenta.
Initiativa Legii 101/2006 apartine PDL, dar „a fost modificata de deputatul PSD Eduard Martin, care are interese prin cateva firme personale in Constanta, Petrosani si Targu-Jiu”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, Mirel Niculae, proprietar al unei firme de reciclare din Calarasi. El sustine ca 4-5.000 de firme vor disparea de pe piata deseurilor, multi oameni isi vor pierde singura sursa de venit, spre beneficiul unui grup restrans de persoane.
La inceputul acestei luni, Legea 101/2006 a trecut de ambele camere ale Parlamentului si se afla in stadiul de promulgare.
Circa 40 de firme din industria reciclarii deseurilor pentru ambalaje au protestat fata de aceasta tentativa de monopolizare, invocand faptul ca operatorii cu experienta vor disparea, iar autoritatile locale nu vor fi capabile sa gestioneze eficient deseurile, cum nu sunt in stare nici macar sa se ocupe riguros de curatenie in localitati.
Colectarea devine o infractiune
Din rapoartele de mediu ale societatilor comerciale se estimeaza ca valoarea industriei reciclarii deseurilor (metale feroase si neferoase, PET-uri, hartie si carton, electronice si electrocasnice) ajunge la 9 miliarde de lei.
Constantin Damov, director al unei fabrici de reciclare a sticlei, spune ca acesta „este un protest profesional fata de o lege imperfecta. Aceasta nu este o lege pentru curatenie, ci pentru buzunarele unor persoane. Nici un om sarman nu va mai putea sa stranga PET-uri sau cartoane din gunoaie, pentru ca va fi considerat infractor”.
Silviu Dumitru, secretar al Institutului Verde, organizatorul actiunii de protest, afirma ca, din interese politice, legea a trecut fara dezbatere publica si nu are nici normele de aplicare. „Cerem ca legea sa se intoarca in Parlament, sa fie dezbatuta cu seriozitate, altfel vom continua protestele si vom face presiuni sa nu fie promulgata”. El sustine ca deja in tara multe centre de colectare a deseurilor au fost inchise, iar primariile fac presiuni asupra celor care mai functioneaza sa se inchida, altfel toate deseurile colectate vor fi confiscate. „Valoarea intregii industrii de reciclare, estimata la 9 miliarde de lei, ar putea ajunge doar in buzunarele companiilor de salubritate. Propunerea de modificare a Legii 101/2006, adoptata de Parlament si trimisa spre promulgare Presedintelui Romaniei ofera drept exclusiv companiilor de salubritate pentru colectarea deseurilor, restrictionand accesul altor operatori, colectori si reciclatori la aceasta resursa”, spune Silviu Dumitru.
Toate acestea vin pe fondul educarii populatiei cu privire la colectarea deseurilor pentru reciclarea lor, care tine de cativa ani. Multi oameni, in special copii si pensionari, si-au facut un obicei de a strange dozele de bere, sticlele de plastic si pliantele publicitare pe care le vand periodic la centrele de colectare a deseurilor. Acum, ei risca sa li se confiste sacii daca sunt vazuti de politia locala.
Petitii si scrisori deschise
In cadrul protestului, au fost semnate 5 scrisori deschise ce au fost trimise institutiilor cu putere de decizie si expertiza in acest caz: presedintiei Camerei Deputatilor, Consiliului Concurentei, presedintiei Romaniei, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si Ministerului Economiei. De asemenea, a fost initiata o petitie care poate fi semnata de toti cei care apreciaza importanta reciclarii profesioniste a deseurilor de ambalaje.
Va prezentam mai jos cateva din aspectele semnalate in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Romaniei:
• Baietii destepti din salubritate confisca deseurile de ambalaje cu valoare economica pozitiva de catre un grup de firme de salubritate apartinand clientelei politice.
• Modificarea textului legii prin care sunt definite deseurile menajere, deseurile municipale si deseurile similare va genera confuzii totale in ceea ce priveste incadrarea deseurilor de ambalaje, cu scopul de a fi permisa colectarea lor direct de la populatie si de la generatorii de deseuri doar de catre intreprinderile de salubritate ai baronilor puterii insalubre.
• Legea permite crearea unor monopoluri la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale, prin acordarea pentru 35 de ani a dreptului exclusiv de a presta activitatea de salubritate unui singur operator.
• Legea nu are avizul Consiliului Concurentei, desi are efect anticoncurential.
• Atribuirea contractelor de salubrizare va fi facuta fara licitatie prin renuntarea la aplicarea Legii achizitiilor publice.
• Modificarile nu au facut parte din proiectul initial, nu au fost gasite in forma aprobata de Senat, ci au fost introduse la Camera Deputatilor.