Turismul responsabil - modalitate de dezvoltare a zonelor naturale deosebite
Turismul responsabil - modalitate de dezvoltare a zonelor naturale deosebite

„Judetele riverane Dunarii si Delta Dunarii se afla permanent in atentia MDRT, prin sutele de proiecte din aproape toate domeniile sale de activitate, de la programele de dezvoltare si promovare turistica, la programele de dezvoltare a localitatilor cofinantate de Uniunea Europeana. Este important insa ca, in ceea ce priveste turismul, acesta sa fie gestionat corespunzator si dezvoltat intr-o maniera responsabila, pentru a nu afecta negativ mediul”, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in cadrul celei de-a 11-a Conferinte a Partilor Conventiei Ramsar privind zonele umede de importanta internationala (COP 11 RAMSAR).

Focalizarea catre turismul durabil nu reflecta doar realitatile de mediu, ci si dorinta turistilor de a adopta forme de turism „verde”. „ Este un trend, la nivelul turistilor, de a se indrepta catre forme de turism verde, catre destinatii salbatice si oferte turistice care prezinta bogatii ale naturii. In timp ce zonele umede, cu bogatia si diversitatea lor, devin tinte ale dezvoltarii turistice, interconexiunea dintre turism si zonele umede ar trebui sa fie un subiect de maxima importanta pentru toti factorii implicati”, a mentionat Cristian Barhalescu.

La randul sau, Taleb Rifai, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, a afirmat ca „zonele umede reprezinta unul dintre cele mai semnificative atuuri ale turismului, care atrage milioane de turisti in fiecare an. Printr-un parteneriat strans cu Secretariatul Ramsar, Organizatia Mondiala a Turismului este hotarata sa gestioneze durabil turismul in aceste zone prin politici solide si planificare, conservandu-le astfel in beneficiul generatiilor viitoare”.

La nivel mondial, numarul de turisti a ajuns la 982 de milioane (in anul 2011) si se estimeaza ca acesta va depasi un miliard in anul 2012, generand astfel un trilion de dolari din incasari. Se estimeaza ca jumatate din numarul total al turistilor calatoresc in zonele umede, in special in zonele costiere.

Secretarul de stat Cristian Barhalescu a sustinut astazi, 9 iulie, alaturi de Anada Tiega, secretar general al Conventiei Ramsar, si Taleb Rifai, secretar general al Organizatiei Mondiale a Turismului, o conferinta de presa, in cadrul celei de-a 11-a Conferinte a Partilor Conventiei Ramsar privind zonele umede de importanta internationala (COP 11 RAMSAR), care se desfasoara, in perioada 6-13 iulie a.c., la Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here