Serviciile ucrainene de securitate au anuntat marti ca au retinut trei persoane suspectate ca se aflau in posesia unui material extrem de radioactiv, ce putea fi folosit pentru fabricarea unei bombe radiologice.
material radioactiv
Cei trei suspecti – doi antreprenori si un deputat dintr-o adunare regionala – au fost retinuti in regiunea Ternopil la 9 aprilie, in timp ce incercau sa vanda un container al carui nivel de radioactivitate depasea de 250 de ori nivelul natural, potrivit sursei.

Suspectii dispuneau de 3.672 kilograme de plutoniu 239, folosit in producerea de armament nuclear, pe care sperau sa-l vanda pentru zece milioane de dolari, a subliniat SBU, precizand ca Ministerul pentru Situatii de urgenta analizeaza continutul containerului.

Materialul “ar fi putut fi folosit in scopuri teroriste pentru o bomba radiologica”, potrivit SBU.

Fabricat pe teritoriul rus in perioada sovietica, el ar fi fost importat in Ucraina dintr-o tara vecina, au mai spus serviciile ucrainene.

Parchetul regional a deschis o ancheta impotriva celor trei suspecti, care risca intre opt si 15 ani de inchisoare, iar Agentia Internationala pentru Energie Atomica a fost informata.

“Nu s-au inregistrat cazuri de disparitie sau furt de materiale radioactive de la instalatiile nucleare din Rusia”, a spus o sursa din Agentia pentru energie atomica Rosatom.
Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here