UDMR era pana nu demult contra cianurilor

"UDMR era pana nu demult contra cianurilor” Cezar Maroti

Vice-le verzilor din Romania aminteste ca UDMR era contra mineritului cu cianuri la Rosia Montana.
Prezent si el in Pasajul Vulturul Negru, vicepresedintele national al Miscarii Verzilor, Cezar Maroti, a amintit ca prin protest s-a dorit atentionarea UDMR ca greseste raliindu-se cu PDL in ideea sprijinirii companiei canadiane Gold Corporation. Astfel, Gold Corporation, controlata de controversatul om de afaceri Frank Timis, vrea sa exploateze pe baza de cianuri zacamantul de la Rosia Montana, care contine 300 de tone de aur pur, alte 1.500 de tone de argint plus metale rare si extrem de pretioase.
Apel catre maghiari
„Am sustinut un miting de protest si in capitala dar vrem sa transmitem aliantei de guvernare si indeosebi la UDMR, care pana nu demult era impotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Rosia Montana, ca si in zonele de unde Uniunea isi ia voturile oamenii sunt impotriva proiectului”, a explicat Cezar Maroti amintind ca Ungaria a interzis prin lege mineritul cu cianuri.
Protestele „verzi” din Bucuresti si alte orase mari impotriva transformarii localitatii Rosia Montana in santier minier pe baza de cianuri are loc ca urmare a faptului ca ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a semnat un ordin de descarcare arheologica a zonei, existand premisa ca pasul urmator este acordarea autorizatiei de mediu pentru inceperea exploatarii de catre ministrul Mediului, Laszlo Borbely, intrat deja in atentia DNA pentru suspiciuni de fapte de coruptie.
Cezar Maroti mai considera ca zona Rosia Montana, unde sunt inca vestigii ale minelor romane, ar trebui inclusa in UNESCO World Heritage. Proiectul minier al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar putea fi stopat si in acest mod.
„Suceli” si-n Europa
Reamintim ca pe 5 mai 2010 Parlamentul European a votat o rezolutie prin care interzicea timp de doi ani exploatarilepe baza de cianuri, motivand ca aceasta tehnologie este extrem de periculoasa, cianurile contaminand solul si apele pe sute de ani. Dintre europarlamentarii romani, doar grupul PDL a votat impotriva interzicerii mineritului cu cianuri.
Insa pe 6 iulie 2010 Comisia Europeana a respins rezolutia Parlamentului European sustinand ca „interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii”. Decizia Comisiei Europene a fost influentata indeosebi de inalta tehnologie cu cianuri folosita de Suedia pentru mineritul aurului.
JB – C.H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *