Agricultorii care dau foc la miristi pot fi exclusi de la plata subventiilor

Agricultorii care dau foc la miristi pot fi exclusi de la plata subventiilor

APIA Bihor tine sa le atraga atentia fermierilor cu privire la Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 5 si 8. Prin acestea nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Agricultorul care utilizeaza teren arabil, inclusiv pajisti temporare, nu trebuie sa arda miristile sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor, paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a,. inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.
„Agricultorilor care nu respecta acest GAEC, li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.
Conformitatea sau dupa caz neconformitatea cu GAEC 5 se constata la controlul pe teren, in timpul campaniei de vara, unde se observa daca miristea sau resturile vegetale au fost sau nu arse.
Gravitatea nerespectarii GAEC 5 se evalueaza in functie de suprafata parcelelor cu miristi sau resturi vegetale arse, raportata la tolalul suprafetei arabile determinate din exploatatie.
Prevederi
„Referitor la GAEC 8 precizam ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.
Agricultorul care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor”, a spus directorul APIA Bihor. In cazul in care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, iar agricultorul prezinta sesizarea inregistrata la politie sau la inspectoratul general pentru situatii de urgenta privind acest fapt – GAEC 8 este respectat. Ca si in cazul GAEC 5 neconformitatea se constata in timpul campaniei de vara, la fata locului, de catre inspector, care a gasit pe teren parcele de pajisti permanente arse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *