UE amana finantarea problemelor de mediu

conferinta-copenhaga.jpgLa opt luni de la conferinta de la Copenhaga care trebuie sa duca la un nou acord international ambitios privind schimbarea climatica, sefii de stat ai celor 27 de tari membre UE, reuniti intre 19 si 20 martie la Bruxelles, nu au ajuns la o cifra privind ajutorul financiar promis tarilor in curs de dezvoltare, cu scopul de a-si reduce emisiile poluante.

Sefii de stat, care s-au reunit pe 20 martie in Consiliul de Primavara, au reiterat angajamentul UE de a reduce cu 20% pana in anul 2020 emisiile poluante, pentru a limita incalzirea planetei sub 2°C. Ei au evidentiat de asemenea „importanta” crearii unei piete mondiale a carbonului si reformarii mecanismului pentru o dezvoltare curata (MDP).

„Se vorbeste despre o participare financiara din partea UE de 20-40 de miliarde de euro”, a afirmat primul ministru polonez, Donald Tusk, in timp ce Comisia Europeana a preconizat un ajutor de 30 de miliarde.

Pentru moment, insa, sefii de stat au divergente asupra finantarii, care va fi in sfarsit discutata in timpul summit-ului viitor din iunie. „Inainte de a lua decizii, cerem statelor dezvoltate sa ni se alature”, a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a chemat Statele Unite si China sa-si ia angajamente la conferinta de la Copenhaga. „N-am putea accepta mecanismul simplist potrivit caruia cine polueaza mai mult plateste mai mult”, a specificat Donald Tusk, primul ministru polonez.

Potrivit evaluarilor Comisiei si Conventiei-cadru a ONU asupra schimbarilor climatice (UNFCCC), investitiile necesare pentru masurile de adaptare in tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa se ridice la o suma intre 23 si 54 de miliarde de euro pana in 2030. Consiliul european a avut de asemenea pe ordinea de zi pregatirea summit-ului G-20 care se va desfasura la Londra incepand din 2 aprilie. De asemenea, sefii de stat europeni au preferat sa se concentreze asupra masurilor de lupta impotriva crizei economice „in detrimentul crizei climatice”, s-au plans organizatiile de mediu.

Pentru asociatiile de protectia mediului, aceasta amanare risca sa compromita negocierea acordului asupra climatului. „Problema finantarii este cruciala pentru ca tarile in curs de dezvoltare sa se angajeze in semnarea urmarii protocolului de la Kyoto care expira in 2012 si a carui urmare trebuie renegociata la Copenhaga in decembrie”, a amintit Karine Gavand, responsabila a campaniei Climat a organizatiei ecologiste Greenpeace.

„E de neconceput sa speram sa negociem repartizarea echitabila a efortului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera fara o miza de plecare clar definita”, a adaugat responsabila Greenpeace. Potrivit asociatiei ecologiste, este nevoie de un aport de 40 de miliarde de euro pe an pentru investitii in energii curate, de 30 de miliarde pentru a proteja padurile si de inca 40 de miliarde pentru a limita impactul schimbarilor climatice asupra tarilor in curs de dezvoltare. In ceea ce-i priveste, Amicii Pamantului, au cerut Uniunii Europene „sa-si asume responsabilitatile si sa se angajeze in furnizarea a 2013,35 miliarde de euro pe an statelor din sud”.

Sursa:Actu-Environment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *