UE ar putea aproba cultivarea cartofului modificat genetic

  Cartoful modificat genetic ar putea deveni prima planta MG, din 2004 pana in prezent, a carei cultivare sa fie autorizata de UE, informeaza AFP. Tarile Uniunii Europene au supus la vot cererea concernului german BASF de a cultiva acest tip de planta, iar in urma acestei actiuni,12 tari, intre care si Romania, au votat impotriva , 5 s-au abtinut si 10 au votat pentru.

  Comisia Europeana va trimite dosarul ministrilor de resort, care vor dispune de trei luni pentru a se pronunta. Comisia va lua, cu siguranta, o decizie finala pozitiva deoarece se bazeaza pe avizul Agentiei Europene de Securitate Alimentara (EFSA), favorabila acestei autorizari, potrivit AFP.

  La sfarsitul anului 2005, EFSA a apreciat „improbabil” ca acest cartof „sa aiba un efect negativ asupra sanatatii umane si animale sau asupra mediului in cadrul utilizarilor propuse „. Cu toate acestea, acest aviz este criticat de organizatiile ecologiste.

  Amaflora este o varietate de cartof cu un continut ridicat de amidon, care poate fi folosit in industria producatoare de hartie, textile, lipici si materiale de constructii. In caz de unda verde, acest tip de cartof ar fi prima planta comestibila autorizata pentru cultivare de la incetarea moratoriului in 2004, dupa adoptarea unei noi legislatii privind „etichetarea si trasabilitatea”. In prezent, singura planta modificata genetic din UE este porumbul MON 810 de la Monsanto, plantat in principal in Spania.

  Sursa: Green Report

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *