Pentru a combate schimbarile climatice este nevoie de o Mare Transformare

0
325

Cancelarul german Angela Merkel a patronat un simpozion international avand ca tema centrala dezvoltarea sustenabila. Interdisciplinary Nobel Laureates Symposium este numele evenimentului realizat de Postdam Institute for Climate Impact Research (PIK), in parteneriat cu WWF, care a avut loc intre 8 si 10 octombrie.

Angela Merkel a amintit angajamentele Uniunii Europene in ceea ce priveste reducerea emisiilor de CO2 si a subliniat necesitatea de a se ajunge la un acord international care sa-i succeada Protocolului de la Kyoto. La acest eveniment au participat 15 laureati ai premiilor Nobel.

Participantii considera ca amenintarea care planeaza asupra Pamantului poate fi inlaturata doar printr-o „Mare Transformare”. Aceasta „transformare” trebuie sa inceapa imediat prin construirea unui echilibru intre bunastarea oamenilor si capacitatea planetei de a sustine cresterea economica. Este nevoie de o reducere drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera din partea tarilor bogate dar si de sustinerea economica a tarilor sarace in vederea accesului la surse energetice viabile.”Marea Transformare” poate devine viabila printr-un parteneriat echitabil intre stiinta si societate care va duce la construirea unei noi societati.

„Cu totii suntem de acord in privinta diagnosticului: suntem in stare critica. Trebuie sa cream o societate noua”, a afirmat Carlo Rubbia, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica pe anul 1984, unul dintre cei 15 laureati ai premiului Nobel de la Potsdam. Potrivit lui Carlo Rubbia, care a vorbit despre o „revolutie energetica”, cheia problemei create de schimbarea climatica este economica, politica, morala si stiintifica, pentru ca nu este de ajuns sa se reduca emisiile nocive, ci trebuie sa se dezvolte un model energetic nou. „Avem nevoie de noi surse de energie bogate si ieftine. Eu, personal, vad numai doua: energia solara si cea nuclear”, a afirmat Rubbia in deschiderea dezbaterii. Este vorba de o energie „fara imbogatirea uraniului, pentru ca rezervele de uraniu sunt limitate, iar energia nucleara, dupa cum stim cu totii, se poate obtine prin fuziune sau fisiune”.

Paul Klemperer, profesor de economie la Universitatea Oxford, a pledat pentru alte modele, precum imbunatatirea pietei internationale a emisiilor si crearea de „cimitire” de CO2. Carlo Rubbia a replicat ca instituirea unui sistem transnational de retele subterane de inmagazinare a CO2 ar dubla costul energiei si ar pune serioase probleme de securitate, deoarece „cantitatea de CO2 care s-ar elibera la o simpla scurgere ar fi suficienta pentru a ucide un om in patru minute”.

Sursa: Green Report

Energiile regenerabile vor avea un rol important, dar vor fi insuficiente, pentru ca „cererea de energie avanseaza intr-un ritm frenetic”, a adaugat Rubbia. „Am 73 de ani. In acest timp, populatia mondiala a crescut de patru ori iar consumul de energie a crescut de 16 ori si nimic nu prevesteste o schimbare, deoarece la fiecare trei secunde se nasc trei copii in lume”, a mai spus Carlo Rubbia.

Mario Molina, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 1995 pentru lucrarile sale privind stratul de ozon, a mentionat ca schimbarea climei constituie un fenomen global care necesita un raspuns global.
„Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa-si asume responsabilitati, iar lumea industrializata trebuie sa-si asume obligatia de a le da o mana de ajutor printr-o adevarata politica de transfer de tehnologie si un rol mai mare pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera”, a spus Mario Molina.

Cuvinte asemanatoare a folosit Wangari Muta Maathai (Kenya), laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2004, care a criticat lipsa mijloacelor necesare in tarile in curs de dezvoltare pentru a lupta impotriva impactului schimbarii climei. Wangari Muta Maathai a pledat pentru actiuni eficiente impotriva despaduririi si pentru o politica „justa” in materie de emisii de CO2, care sa respecte dreptul „tuturor” la cresterea economica.
Directorul Grupului international privind schimbarile climatice (IPCC) din cadrul ONU, Rajendra Pachauri, a informat ca va difuza luna viitoare cel de-al patrulea raport al sau cu informatii noi si detaliate privind impactul schimbarilor climatice asupra unor regiuni si a unor sectoare economice. Piata internationala de vanzare-cumparare de emisii de gaze cu efect de sera „nu functioneaza pentru ca este prea volatila”, a apreciat, la randul sau, Robert Watson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.