Comisia Europeana a blocat acordul semnat in ianuarie intre Budapesta si Moscova privind extinderea singurei centrale nucleare maghiare, Paks, care furnizeaza 40% din energia electrica consumata in aceasta tara, potrivit Financial Times, care citeaza „trei surse apropiate discutiilor”.
Comisia Europeana a urmat recomandarea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), care „a refuzat sa aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleara ruseasca”, potrivit AFP.
Decizia a fost luata saptamana trecuta dupa o reuniune a comisarilor europeni la Bruxelles, iar rezultatul ar fi blocarea extinderii proiectului Paks II.
Conform acordului semnat in ianuarie, Rusia ar trebui sa ofere o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro reprezentand aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, in valoare de 12,5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a doua reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind asteptat sa devina operativ din 2023.
La inceputul lunii martie, Parlamentul ungar a crescut de la 15 la 30 ani perioada in care controversatul acord nuclear cu Rusia va ramane secret, infuriind opozitia care a denuntat atribuirea proiectului fara transparenta si licitatie.
Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum.