UE blocheaza acordul nuclear dintre Ungaria si Rusia pentru extinderea centralei nucleare Paks

UE blocheaza acordul nuclear dintre Ungaria si Rusia pentru extinderea centralei nucleare Paks
UE blocheaza acordul nuclear dintre Ungaria si Rusia pentru extinderea centralei nucleare Paks

Comisia Europeana a blocat acordul semnat in ianuarie intre Budapesta si Moscova privind extinderea singurei centrale nucleare maghiare, Paks, care furnizeaza 40% din energia electrica consumata in aceasta tara, potrivit Financial Times, care citeaza “trei surse apropiate discutiilor”.

Comisia Europeana a urmat recomandarea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), care “a refuzat sa aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleara ruseasca”, potrivit AFP.

Decizia a fost luata saptamana trecuta dupa o reuniune a comisarilor europeni la Bruxelles, iar rezultatul ar fi blocarea extinderii proiectului Paks II.

Conform acordului semnat in ianuarie, Rusia ar trebui sa ofere o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro reprezentand aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, in valoare de 12,5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a doua reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind asteptat sa devina operativ din 2023.

La inceputul lunii martie, Parlamentul ungar a crescut de la 15 la 30 ani perioada in care controversatul acord nuclear cu Rusia va ramane secret, infuriind opozitia care a denuntat atribuirea proiectului fara transparenta si licitatie.
Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente