UE interzice definitiv importurile de textile tratate cu substante chimice toxice

0
768

Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord in unanimitate sa interzica din importurile sale de imbracaminte si textile o clasa de substante chimice numita etoxilati nonilfenol (NPE), care afecteaza hormonii, informeaza Ecouterre. Decizia, potrivit Greenpeace, inchide o portita deschisa care permitea imbracamintii cu continut de NPE sa se strecoare in UE.

imbracaminte

In ciuda interdictiei regionale privind substantele chimice de acum mai bine de zece ani, NPE inca contaminau caile navigabile prin spalarea textilelor importate. In plus, surfactantii textili, care sunt extrem de toxici pentru mediul acvatic, in continuare se degradeaza in nonilfenol (NP), un compus estrogenic care se acumuleaza in lantul alimentar si interfereaza cu fertilitatea, cresterea si dezvoltarea sexuala.

In 2012, anchetatorii Greenpeace au descoperit NPE in doua treimi din mostrele pe care le-au testat, printre care se regaseau articole de la branduri populare, cum ar fi Adidas, H&M, Gap, Levi Strauss si Zara.

„Acesta e un mesaj clar din partea factorilor de decizie politica si a milioanelor de consumatori, potrivit caruia substantele chimice nu au ce cauta in imbracamintea noastra”, a declarat Yixiu Wu, militant pentru detoxifiere la nivel global in cadrul Greenpeace din Asia de Est.

Interdictia, care este de asteptat sa treaca in urmatoarele saptamani, va intra in vigoare in cinci ani, un interval de timp care sa permita industriei de moda suficient timp pentru eliminarea treptata a NPE din lanturile sale de aprovizionare.

„Industria textila din China trebuie sa fie mai progresiva in identificarea si interzicerea substantelor toxice din produsele sale, altfel vor pierde o piata cheie”, a adaugat Wu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.