Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu
Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu
Incepand cu 1 iulie, patru programe operationale au ramas fara nici un euro de la Comisia Europeana

Romania nu mai trimite la Bruxelles solicitari de rambursare pe patru programe
UE ne-a taiat toate fondurile!

* incepand cu 1 iulie, patru programe operationale au ramas fara nici un euro de la Comisia Europeana * pentru sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate nu mai sunt trimise cereri de rambursare la Bruxelles * abia la sfarsitul lunii vom afla deznodamantul acestui blocaj

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar va analiza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut. Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate, a anuntat, la Guvern, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

Un elev „incorect”

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca Bucurestiulsa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice. Oficialii CE vor initia, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe, ministrul Orban insistand ca stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea si nici intreruperea platilor si sustinand ca nu vor aparea probleme privind cererile de rambursare, deoarece perioada in care Romania nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitari va fi una „relativ redusa”.„Acum evaluam indeplinirea conditiilor, vor fi discutii extinse cu oficialii europeni, iar pe urma se va decide ce se intampla cu aceste programe. Decizia se va referi inclusiv la corectiile financiare preventive, respectiv daca aceste corectii vor fi inlaturate complet sau doar partial. Acum, niciun program operational nu este suspendat, in urmatoarele saptamani va fi stabilit daca se va intampla acest lucru”, a spus Orban. El a aratat in acelasi timp ca nu poate estima la acest moment durata procesului de evaluare a modului de indeplinire a conditiilor pentru cele patru programe si de adoptare a unei decizii. (D.Mihalcea)

 

Criza si in programele POSDRU

In privinta Programului Operational privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul a precizat ca a fost redactat un prim raport al CE in care sunt identificate atat probleme de sistem, cat si nereguli la proiectele verificate, urmand sa fie initiata o „procedura de conciliere” pe parcursul a doua luni, astfel incat in luna septembrie sa fie adoptata o decizie de suspendare sau nu a programului. Nici pentru acest program Romania nu mai poate trimite cereri de rambursare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here