Ultimele statistici despre poluarea aerului in lume sunt in masura se ne ingrijoreze profund

Ultimele statistici despre poluarea aerului in lume sunt in masura se ne ingrijoreze profund

In lume, padurile tropicale dispar intr-un ritm de un teren de fotbal si jumatate pe secunda.

Citind ultimele statistici despre poluarea aerului in lume, am gasit cateva statistici in masura se ne ingrijoreze profund despre viitorul umanitatii pe pamant. Spicuim dintre acestea:

1. In fiecare an, fiecare om de pe pamant produce in medie 4 tone de dioxid de carbon deversat in aer.

2. In lume, padurile tropicale dispar intr-o rata de un teren de fotbal si jumatate pe secunda. In fiecare primavara, padurile inspira oxygen, pentru a-l expira pe pamant in fiecare toamna, dar ca un fumator inrait, pamantul isi pierde abilitatea de a respira. Acum cateva secole, ecuatorul era inconjurat de o centura verde de 15 milioane mile patrate de paduri tropicale, de 5 ori cat Statele Unite. Acum 3 suprafete dintre cele 5 s-au pierdut definitiv. Au ramas doar 6, 2 milioane de mile patrate.

3. Americanii consuma 22% din petrolul lumii, desi ei sunt doar 5 % din populatia globului. Ca rezultat, in ultimii 100 de ani a crescut cu 22% cantitatea gazelor cu efect de sera din atmosfera.
4. Alte gaze cu efect de sera sunt: metani, nitrati, chloroflorocarbon (CFS). CFS a fost inventat de Thomas Midgley, de la compania General Motors. O molecula de CFS este de 12000 de ori mai periculoasa ca efect de sera decat molecula de CO2.

5. Atmosfera noastra a fost comparata cu un vas de sticla, in 1827 de catre matematicianul Fourier. In 1850 fizicianul britanic James Tyndall a masurat proprietatile de captare a caldurii a componentelor atmosferei. El a descoperit surprinzator ca cele mai commune gaze: azotul si oxigenul nu au niciun fel de proprietati izolatoare. 99% din atmosfera nu are proprietati izolatoare deloc. Doar 1% adica vapori de apa, CO2, metanul si altele tin planeta calda.

6. Importanta CO2 ca regulator de climat a fost confirmata de sapaturile din Banchiza de gheata de pe Antarctica. S-a extras un cilindru de o mila de gheata. In ultimii 160 000 de ani nu a fost o temperatura medie si o cantitate mai mare de CO2 in atmosfera.

7. De fiecare data cand scade CO2, scade si temperatura. Cand temeperatura e de 5 grade CO2 este de 190 parti la un million (ppm).In 160000 de ani CO2 a fluctuat intre 190 si 280 ppm. La sfarsitul sec 20 CO2 era de 300 ppm.

8. In 1896, Arrhenius a scris intr-un eseu: „noi evaporam minele noastre de carbune in aer”. In 1900 stateai pe un deal si puteai privi 70 mile in departare, astazi doar 15 mile.

9. In anul 1 A.D. erau 250 de milioane de oameni pe pamant. Au trebuit 1650 de ani ca numarul sa se dubleze. Intre 1650 si 1930 populatia s-a marit de 4 ori, la 2 miliarde. La sfarsitul secolului aceasta s-a triplat din nou 6 miliarde.

10. Exista 500 de milioane de masini pe pamant. Si in 2030 se asteapta dublarea lor: 1 miliard. Culmea productiei de petrol a fost in 2006, de atunci scade mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *