Desi toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord ca tarile sarace au nevoie de sprijin financiar pentru a putea lupta impotriva incalzirii climatice, acestea refuza sa acorde subventiile cat timp Washingtonul nu isi prezinta intentiile in acest sens.
Un proiect final de text, realizat de liderii europeni reuniti la summitul de la Bruxelles si supus, vineri, mai multor discutii, propune negocierea cu celelalte tari dezvoltate si cu economiile emergente a chestiunii acordarii unui ajutor anual de 100 de miliarde de euro tarilor sarace, in perioada 2013-2020.
Acest proiect evalueaza ca partea ce ar trebui asigurata de UE este cuprinsa intre 22 si 50 de miliarde de euro pe an, la care se adauga 5-7 miliarde de euro pe an, bani ce ar trebui acordati anual in perioada 2010-2013.
Totusi, pana in prezent, tarile europene nu au avut nicio contributie concreta, Comisia Europeana pledand pentru un angajament de 15 miliarde de euro pe an si pentru o subventie imediata de 1,5 miliarde pe an.
Cancelarul german Angela Merkel a refuzat sa inainteze vreo cifra, deoarece „ne vom relationa angajamentele cu faptul ca si alte tari trebuie sa isi asume angajamente financiare similare”.
La aceasta pozitie au aderat imediat si Franta si Italia, doua tari fondatoare ale UE. „Avem nevoie de un angajament din partea tuturor partenerilor internationali”, a explicat ministrul italian de Externe Franco Frattini, citat de AFP.
In schimb, danezii, care vor fi gazdele conferintei de la Copenhaga asupra climatului, britanicii si belgienii s-au declarat „dezamagiti” de aceasta propunere „minimala”, intrucat toate cifrele au fost facute cunoscute in urma cu mai multe luni, dar nu raspund asteptarilor tarilor sarace.
Berlinul, Parisul si Roma dau asigurari ca isi doresc ca negocierile de la Copenhaga, prevazute pentru luna decembrie, sa se incheie cu un succes si ca pozitia lor este „o tactica de negociere” pentru a nu face cunoscute absolut toate cartile sale in fata Statelor Unite si a Chinei.
Refuzul de a acorda cat mai repede banii pentru sustinerea tarilor sarace mai demonstreaza, insa, ca tarile europene au pareri diferite in ceea ce priveste sumele pe care fiecare le are de platit. Pozitia europeana insista asupra faptului ca acestea trebuie sa corespunda nivelului de emisii din fiecare tara si veniturilor pe care le are aceasta.
Noua tari din Europa de Est refuza insa formula, deoarece polueaza mai mult decat cele din Vest, ceea ce presupune ca trebuie sa si plateasca mai mult. „Nu ne vom da acordul pentru un mecanism care cere ca cel care emite mai mult CO2 sa plateasca cel mai mult”, a precizat premierul polonez Donald Tusk.
Un text de compromis discutat vineri indica faptul ca toate „contributiile statelor ar trebui sa tina cont de capacitatea celor mai putin prospere, prin intermediul unui mecanism de ajustare intern”.
Acelasi text mai propune ca „UE si statele membre care au posibilitatea sa isi asume partea” de finantare a ajutorului de urgenta ce trebuie acordat in primii trei ani, „in functie de situatia lor economica si financiara”.
Sursa: Intact News