Premierul suedez Fredrik Reinfeldt, cel care prezideaza Uniunea Europeana, si-a exprimat, miercuri, indoielile cu privire la posibilitatea gasirii unui acord la Copenhaga care sa permita implinirea obiectivului de limitare a incalzirii climatice la 2 grade Celsius.
„Avem nevoie sa mentinem obiectivul de 2 grade”, dar „nu sunt sigur ca vom reusi sa il atingem” in cadrul conferintei ONU (Organizatia Natiunilor Unite) asupra climatului, a declarat Reinfeldt in fata Parlamentului European de la Strasbourg.
Potrivit AFP, premierul suedez va reprezenta Uniunea Europeana la conferinta de la Copenhaga incepand cu 16 decembrie, alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Negocierile internationale privind climatul vizeaza limitarea cresterii temperaturii medii a planetei la 2 grade Celsius fata de nivelul din perioada preindustriala.
Pentru a ramane la acest nivel, este nevoie ca totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera sa fie reduse la jumatate pana in 2050, ceea ce inseamna ca maximul acestor emisii ar trebui atins in 2015, dupa care, din 2020, vor incepe sa scada.
„Europa si-a facut partea” din munca, angajandu-se sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020 fata de nivelul din 1990 si „este gata sa treaca la 30%” daca celelalte tari dezvoltate vor lansa oferte asemanatoare, iar tarile emergente isi vor aduce contributia, a tinut sa precizeze premierul suedez.
„Nu putem sa rezolvam singuri problema, suntem responsabili pentru numai 13% din emisiile mondiale. Trebuie ca si celelalte tari care emit (gaze cu efect de sera) sa isi asume angajamente”, a adaugat Reinfeldt.
Puse cap la cap, angajamentele anuntate pana in prezent de tarile industrializate pentru 2020 reprezinta o reducere de 12-16% a emisiilor lor fata de nivelul din 1990, cu mult mai putin fata de nivelul de 25-40% cerut de oamenii de stiinta.
In plus, UE considera ca anunturile americane, de reducere a emisiilor cu 17% in 2020 fata de 2005, deci cu -4% fata de 1990, nu sunt suficiente.
„Avem nevoie ca americanii, chinezii, indienii sa isi asume angajamente alaturi de noi”, a intarit si Barroso, subliniind ca, desi nu s-a ajuns la un acord ambitios, acest lucru se poate intampla in orice clipa.
Sursa: Intact News