UE vrea sa ajute tarile sarace cu miliarde de euro

Un raport al Uniunii Europene arata ca tarile bogate ar trebui sa ajute tarile in curs de dezvoltare cu miliarde de dolari, pentru a le castiga increderea in vederea purtarii discutiilor privind tratatul de la Copenhaga.UE

Raportul arata ca tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED) ar trebui sa isi respecte angajamentul luat fata de statele straine si sa acorde ajutoare financiare, ce ar urma sa dubleze suma primita de tarile sarace pana la 280 de miliarde de dolari anual pana in 2015.

Recomandarile sunt facute in cadrul unui raport al Comisiei Europene si Suediei, tara care detine presedintia pe sase luni a Uniunii Europene, informeaza Reuters.

Incheierea unui acord in decembrie este si mai probabila dupa ce China si Statele Unite si-au luat noi angajamente, insa UE se teme ca nu se va ajunge la un acord din cauza unei lipse de incredere intre tarile bogate si cele sarace. Tarile slab dezvoltate au acuzat in repetate randuri ca statele industrializate sunt cauza incalzirii globale.

„Este de preferat incheierea unui acord specific la nivel european inainte de summitul de la Copenhaga”, se arata in raportul ce va fi finalizat in urmatoarele saptamani.

Tarile bogate ar trebui sa mobilizeze imediat 1-2 miliarde de dolari pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare, subliniaza raportul.

Secretarul departamentului britanic al Energiei si Schimbarilor Climatice, Ed Miliband, a declarat ca trebuie sa existe incredere pentru ca discutiile de la Copenhaga sa decurga bine, de aceea sunt necesare actiunile pe termen scurt, insa acestea nu trebuie sa fie un substitut pentru actiunile pe termen lung.

De cealalta parte, secretarul german de stat pentru probleme de mediu, Matthias Machnig, a declarat ca fondurile pentru proiecte ar trebui sa existe pana in 2013.

Si ministrul francez al Ecologiei, Jean-Louis Borloo, este de parere ca natiunile bogate ar trebui sa creasca miza, intrucat tarile in curs de dezvoltare au nevoie de circa 200 miliarde de dolari anual, pana in 2020.

„Asta ar insemna o crestere de la 120 miliarde de dolari pe an, in 2008, la 280 miliarde de dolari pe ani pana in 2015”, a mai adaugat acesta.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *