Secretarul general al ONU (Organizatia Natiunilor Unite), Ban Ki-moon, i-a cerut, vineri, Chinei sa isi asume responsabilitati mai mari in ceea ce priveste schimbarile climatice si sa se implice in crearea unui nou acord international in luna decembrie, la Copenhaga.
„Fara China, nu vom putea (ajunge) cu succes la un acord-cadru international privind climatul”, a declarat Ban Ki-moon, prezent in China pentru o vizita de trei zile. „Dar, alaturi de China, exista perspective considerabile de a ajunge la un acord la Copenhaga”, a precizat oficialul ONU cu ocazia lansarii unui proiect ce urmareste promovarea utilizarii becurilor economice in China.
Potrivit AFP, la Copenhaga, comunitatea internationala va incerca sa ajunga la un acord post-Kyoto privind mijloacele de lupta impotriva schimbarilor climatice.
Chiar daca nu si-a fixat obiective constrangatoare in functie de Tratatul de la Kyoto, China, in calitate de tara in curs de dezvoltare, si-a creat propriile obiective in materie de eficienta energetica si de reducere a emisiilor. Gigantul asiatic este de parere ca marii poluatori ai planetei, adica tarile dezvoltate, sunt obligati sa reduca cel mai mult din emisiile de gaze cu efect de sera si sa ajute financiar tarile in curs de dezvoltare, pentru ca acestea sa poate lupta impotriva incalzirii globale.
La randul sau, fosta administratie a Statelor Unite a refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto, din cauza lipsei de constrangeri pentru marile economii emergente precum China si India. In schimb, administratia lui Barack Obama a decis sa se implice mai mult in acest domeniu si sa isi accentueze cooperarea.
La sfarsitul lunii iunie, Camera Reprezentantilor a adoptat un plan privind climatul, care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in special a dioxidului de carbon, cu 17% pana in 2020, prin crearea de energii proprii.
Ban Ki-moon, care va avea o intrevedere cu presedintele Hu Jintao si cu premierul Wen Jiabao, a fost de acord cu principiul „responsabilitatilor comune, dar diferentiate” promovat de China. El a tinut totusi sa sublinieze necesitatea ca toate tarile sa faca mai multe eforturi pentru a stopa accelerarea schimbarilor climatice.
„Progresele catre o economie durabila si politicile energetice sunt cruciale, nu numai pentru cetatenii chinezi, ci si pentru cetatenii intregii lumi”, a precizat secretarul general al ONU.
Sursa: Intact News