Un alt vulcan islandez da semne ca va erupe

0
476

Fratele mai mare si mai „infuriat” al vulcanului islandez Eyjafjallajokull, care a paralizat spatiul aerian european pe parcursul lunii aprilie, ar putea fi la un pas de a erupe, avertizeaza oamenii de stiinta.un alt vulcan

Un vulcan mai mare decat Eyjafjallajokull, care a demonstrat in luna aprilie cat de nepregatite sunt companiile aeriane pentru a face fata unor dezastre naturale, ar putea erupe in curand, scrie MSNBC.com. Vulcanul Katla, situat la doar 12 kilometri departare de Eyjafjallajokull, a inceput sa dea semne ca va rabufni.

Katla a intrat in vizorul cercetatorilor chiar dupa ce Eyjafjallajokull a erupt, iar asta deoarece analizele au demonstrat ca exista o legatura intre activitatea celor doi vulcani. Pana in 2010, oamenii au inregistrat trei eruptii ale vulcanului Eyjafjallajokull: in 926, 1621 si 1821. De fiecare data a erupt si Katla.

In consecinta, oamenii de stiinta de la University College London au primit sarcina de a intocmi un studiu privind sansele unei eruptii a vulcanului Katla, iar concluziile lor sunt extrem de ingrijoratoare. „Activitatea seismica inregistrata ultima oara in zona vulcanului indica faptul ca acesta se afla in pragul unei eruptii”, au avertizat cercetatorii.

Presedintele islandez Olafur Grimsson a avertizat guvernele europene ca vulcanul Katla ar putea fi la un pas sa erupa. „Noi, islandezii, ne-a pregatit pentru un astfel de scenariu. E timpul ca si guvernele si autoritatile aviatice de pe tot teritoriul Europei si nu numai sa sa pregateasca pentru eruptia vulcanului Katla”, a declarat Grimsson.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.