Un nor de praf produs in China a facut inconjurul lumii in 13 zile – studiu

Un nor de praf ridicat de o furtuna de nisip produsa in desertul Taklamakan, din vestul Chinei, a facut inconjurul planetei in mai putin de doua saptamani, potrivit unui studiu publicat in Nature Geoscience.takla_makan

Pe 8 si 9 mai 2007, vanturile sufland cu 36 de kilometri pe ora in desertul Taklamakan au ridicat in atmosfera 800.000 de tone de praf, potrivit calculelor realizate de experti cu ajutorul imaginilor captate de sateliti si al modelelor informatice de previzionare.

Praful s-a ridicat tot mai sus in atmosfera, fiind impins de vant dincolo de platoul tibetan, la altitudinea de 5.000 de metri.

Ulterior, un curent de aer cald a ridicat aproximativ 60% din aceasta cantitate de praf si nisip la o altitudine de 8.000 – 10.000 de metri.

Dupa 13 zile, o parte din aceste particule de praf au trecut din nou pe deasupra desertului Taklamakan, dupa care au cazut in Oceanul Pacific.

Norul de praf a fost detectat de Caliop, un instrument aflat la bordul satelitului de observatii terestre Calipso, ce apartine NASA.

Potrivit autorilor japonezi ai acestui studiu, praful provenind din deserturile continentale ale Asiei ar putea avea un rol important in formarea norilor de mare altitudine si in fertilizarea apelor Pacificului de Nord.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *