Mucegaiurile de interior, un pericol pentru sanatate

aspergillus11.gifConform unui studiu publicat de Academia Americana de Medicina a Mediului (American Academy of Environmental Medicine – AAEM), in ultimii ani, atentia publicului s-a concentrat tot mai mult asupra efectelor adverse ale mucegaiului de interior. Ciupercile (sau mucegaiurile) sunt omniprezente atat in mediul interior, cat si in cel exterior. Mucegaiurile sunt frecvent raspandite pe calea aerului, prin spori. Pentru a putea creste, mucegaiul si sporii de mucegai au nevoie de umezeala si de o sursa de hrana, precum celuloza sau mancarea aflata in descompunere.

Cele mai comune ciuperci de interior sunt Cladosporium, Aspergillus si Penicillium. In America se primesc aproximativ 50 de telefoane pe saptamana de la asigurati a caror ipoteca a casei urmeaza sa fie prescrisa din cauza problemelor cu mucegaiul. In 2002, in tribunalele din SUA se aflau pe rol aproximativ 10.000 de cazuri legate de mucegai.

Multe studii epidemiologice au mentionat ca expunerea la domiciliu la mucegaiuri si/sau umezeala cronica poate creste incidenta si morbiditatea asociate astmului atat la copii, cat si la adulti. Studiile pe copii cu o varsta de pana la sapte ani au aratat ca expunerile de durata la ciuperci au fost asociate cu o prezenta mai ridicata a respiratiei dificile, a tusei si a bolilor aparatului respirator. Expunerea la mucegaiul de interior raspandit pe calea aerului cauzeaza, de asemenea, disfunctii neurologice si deficiente cognitive (pierderi de memorie, iritabilitate, anxietate si depresie).

Cea mai importanta parte a tratamentului pentru pacientii expusi la mucegai consta in evitarea expunerii la ciuperci si eliminarea contaminarii cu mucegai acasa si la locul de munca. Orice scurgeri de apa si zonele inundate sau umede trebuie imediat corectate. Suprafetele neporoase precum podelele si peretii, ce prezinta cresteri vizibile de mucegai trebuie curatate. Controlul umiditatii este important pentru a se controla cresterile de mucegai. Folosirea aparatelor de aer conditionat si a dezumidificatoarelor poate reduce semnificativ in timpul verii concentratiile de mucegai de interior raspandit pe calea aerului.

Sursa: Nexus Magazine, Anul IV, Numarul 12 (decembrie 2008 – februarie 2009)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *