Un oras al Romaniei trece la incalzirea cu rumegus. E mai ieftina

Un oras al Romaniei trece la incalzirea cu rumegus. E mai ieftina

Municipiul Suceava va fi incalzit, peste doi ani, de o centrala care va functiona si cu masa lemnoasa tocata. Pretul gigacaloriei va fi de 140 de lei, unul dintre cele mai mici din tara

Un oras al Romaniei trece la incalzirea cu rumegus. E mai ieftina
Cele mai cautate actiuni la bursa pot creste cu pana la 59%
Megaconstructii: Topul celor mai mari proiecte de panouri solare din lume
Capitalul Hidroeletrica si Nuclearelectrica va fi majorat cu 10% prin oferta publica primara
Fost director la Turceni: Au fost contracte de 5 ori mai scumpe. ANAF este interesat doar de cel cu Sova

De la sfarsitul anului 2013 municipiul Suceava va renunta la incalzirea cu pacura si carbune si va trece la cea cu biomasa si gaz, mult mai ieftina. Compania Adrem Invest va construi o centrala electrica in cogenerare de 28 de MW care va putea furniza caldura pentru intreg orasul si electricitate pentru o buna parte a lui. Prima turbina de 18 MW, pe gaz, va fi instalata la sfarsitul anului viitor in timp ce o a doua , de 10 MW, pe masa lemnoasa va fi functionala la sfarsitul anului 2013.

„Noi ne-am angajat fata de municipalitate sa livram caldura la un pret de 116 lei gigacaloria fara TVA. In prezent sucevenii platesc 300 de lei dintre care o mare parte subventionata de autoritatile locale. Practic, odata intrata in functiune centrala va ajuta pe toata lumea: pe locuitori pentru ca vor plati una dintre cele mai ieftine calduri din tara dar si Primaria pentru ca va scapa de povara subventiei. Paradoxal, avem chiar o problema cu acest pret pentru ca este sub cel reglementat de ANRE insa cred ca vom gasi intelegere”, a spus Raluca Rosca, director in cadrul Adrem. Potrivit acesteia investitia totala este de 45 de milioane de euro iar compania pe care o reprezinta este in faza finala a studiului de prefezabilitate si de obtinere a tuturor avizelor necesare constructiei.

Proiectul este in usoara intarziere din cauza ca institutile de credit amana finantarea pana cand va fi in vigoare legea privind stimularea investitiilor „verzi” lucru care se preconizeaza ca se va intampla luna viitoare. De fapt aceasta este si adevarata miza pentru Adrem Invest dat fiind faptul ca existenta turbinei pe biomasa ii va aduce cate trei certificate verzi pentru fiecare megawattora livrat in reteaua nationala. Practic, statul va „sponsoriza” productia de energie electrica a companiei cu pana la 55 de euro pe MWh produs de turbina cu biomasa lemnoasa. In aceste conditii Adrem ia in calcul sa mai puna in functiune inca o turbina cu biomasa, insa nu mai devreme de 2014. Aceasta turbina ar putea sa functioneze cu plante tehnice, a precizat Raluca Rosca.

Cele doua centrale care alimenteaza, acum, Suceava CET si centrala termica locala ar urma sa intre in conservare sau sa se inchida, asta daca nu se gaseste un agent economic care sa le preia in ciuda faptului ca sunt energofage iar tehnologia lor de functionare este la nivelul anilor ’70.

In prezent cel mai mic pret al gigacaloriei dintre orasele mari ale tarii este in Bucuresti – 124 de lei. Primaria intentioneaza, insa, sa-l mareasca la 170 de lei. Un pret mic al caldurii mai este in Cluj-Napoca – 165 de lei si in Constanta – 170 de lei. Scump este in Sibiu – 265 de lei sau in Timisoara 252 de lei.

Legea 220/2008 care urmeaza a intra in vigoare luna viitoare modifica numarul de certificate verzi pe care le primeste un producator de energie din surse regenerabile. Raman valabile doar cele 6 CV pentru un MWh pentru energia solara.

Pentru microhidrocentralele cu puteri instalate de cel mult 10 MW se acorda 3 certificate verzi pentru fiecare MWh daca centralele hidroelectrice sunt noi, 2 CV – daca centralele sunt retehnologizate si 1 CV – pentru cele vechi.
Pana in anul 2017 se acorda 2 CV pentru fiecare megawatt ora eolian si numai unul din 2018.

Pentru energia geotermala, din biomasa, biolichide si biogaz se acorda cate 2 CV, iar pentru energia produsa din gaz rezultat din procesarea deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate se acorda 1 CV. Daca se produce energie in centrale de cogenerare de inalta eficienta, aceste tehnologii beneficiaza de un CV in plus pentru fiecare MWh, iar daca se utilizeaza si plante din culturi energetice – inca un CV. Astfel, daca energia se obtine din culturi energetice, in centrale de cogenerare de inalta eficienta, pentru fiecare MWh se vor acorda 4 CV.

Totusi, legea prevede ca producatorul va trebui sa aleaga intre bonusul pentru cogenerare de inalta eficienta si certificatele verzi. Bonusul este de 18,5 lei/MWh, in timp ce valoarea unui CV este de 55 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *