Un parlamentar elvetian propune ca lupii din Elvetia sa fie trimisi in Romania

Un parlamentar elvetian de extrema-dreapta din UDC a propus ca lupii din Elvetia sa fie “expulzati” in Romania si Bulgaria, relateaza Le Matin in editia online, o idee care aminteste de atitudinea unor politicieni din acest partid fata de imigranti.

Josef Kunz, parlamentar de extrema-dreapta, a propus ca lupii din Elvetia sa fie trimisi in Romania si Bulgaria. Chestiunea preocupa specialistii de luni de zile, iar saptamana trecuta Consiliul federal a acceptat ideea unor masuri de protectie mai scazute pentru lupi. Acum Camerele federale trebuie sa decida daca lupul poate fi retrogradat din statutul sau de “specie strict protejata” la cel de “specie protejata”. Obiectivul operatiunii: sa li se permita autoritatilor cantoanelor sa actioneze mai rapid atunci cand lupii fac pagube majore.

In aceasta ambianta tensionata, parlamentarul din UDC a declarat ca vrea ca lupii sa fie scosi din Elvetia. “Trebuie trimisi in tarile lor de origine, de exemplu Italia”, a spus el. Politicianul a propus “expulzarea” lupilor si in Romania si Bulgaria, “unde lupii au inamici naturali: ursii”.

“Intre exploatarile agricole si zonele locuite nu este suficient de mult loc pentru lupi in Elvetia”, a declarat el. Insa, care ar fi criteriile ce trebuie aplicate? Sa fie trimisi doar lupii criminali si pastrati cei blanzi? Oare un lup nascut pe teritoriul elvetian ar trebui expulzat? “Lupul nu beneficiaza de dreptul teritorial. Iar un lup bland poate deveni rau. Deci este aceeasi problema: trebuie expulzati toti”. In mod vizibil, Josef Kunz nu prezinta argumente stiintifice pentru a-si sustine proiectul.

Intrebat cum se va putea evita ca lupii expulzati sa revina in Elvetia, Kunz recunoaste ca nu stie. Trebuie oare instalate garduri de sarma ghimpata intre Elvetia si Italia, pentru ca lupii sa nu mai treaca Alpii? “Este dificil de controlat intreaga frontiera. Lupii trebuie din nou expulzati imediat ce revin”, a spus politicianul.

Ramane de vazut cum vor reactiona Romania sau Italia, care trebuie sa gestioneze o populatie de sute de lupi, in conditiile unei cereri de expulzare din partea Elvetiei, care nu are decat cateva zeci de specimene, noteaza ziarul. Potrivit lui Jean-Marc Laundry, specialist in lupi: “Acest gen de proiecte reflecta in primul rand o proasta cunoastere a lupului”.

Un detaliu important: lupii italieni (si deci cei care se afla in Elvetia) nu apartin aceleiasi subspecii ca lupul romanesc. “Ar fi o catastrofa genetica introducerea de lupi italieni in Romania”, explica expertul.

Laundry este amuzat de demersul lui Kunz. “Am intalnit recent un sociolog care a reusit sa demonstreze ca adjectivele atribuite in mod obisnuit strainilor sunt tot mai folosite in cazul lupilor. Acum ne gandim la aceleasi metode, dar pentru lupi: sa-i trimitem cu curse charter in strainatate”, a spus el.

“Nu fac nicio paralela intre lupi si cetatenii straini. Nu am fost niciodata impotriva prezentei strainilor in Elvetia”, asigura Kunz.

Ziarul scrie ca in Romania sunt aproape 2.500 de lupi, cea mai mare populatie de lupi din Europa, iar Italia are 400 de lupi. Potrivit teoriilor oamenilor de stiinta, acesti lupi traverseaza Alpii pentru a veni in Elvetia. Elvetia are intre opt si 15 lupi, potrivit estimarii WWF.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente