Un ursulet din Sinaia a tras cortina mult prea devreme

Un pui de urs a fost lovit mortal de o masina pe drumul dintre Sinaia si Cota 1400.

Cine a vizitat „perla” Bucegilor in ultimii ani, nu se poate sa nu fi auzit sau chiar sa fi participat la spectacolul ursilor sinaieni din padurile Parcului Natural Bucegi.Pe marginea drumului ce duce la Cota 1400 cate un urs sau o ursoaica, uneori insotita de pui isi fac zilnic numarul gratuit, cateodata mai somnorosi, incalzindu-si blana la soare sau unori mai activi incercand sa faca pe placul publicului. Ai senzatia uneori ca pozeaza sub ploaia de flashuri ce nu mai contenesc. Lumea incolonata in masini, ca la circ, parca le soarbe fiecare gest incurajandu-i si rasplatindu-i cu o mancare ce noua oamenilor ne este cunoscuta dar care pentru artistii nostrii nu este altceva decat un fel de fast-food.
Dar cortina a cazut mult prea devreme pentru un puiut de urs care nu prinsese la buchetul vietii prima floare. A fost lovit de o masina, pe drumul de la Sinaia la Cota 1400. Final tragic pentru un pui care a vrut sa se apropie prea mult de o lume despre care mama-urs ii povestise ca ofera „bunatati”. Imagini sfasaietoare au continuat sa se scurga prin fata martorilor. Ursoaica innebunita de durere a venit si si-a luat puiul zdrobit si l-a tarat pana la marginea padurii.
Oare nu simtim in suflet o urma de culpa, noi toti aceea care cu o privire, cu o poza, o filmare, un biscuit sau poate o cicolata i-am atras din habitatul lor in lumea noastra, facandu-i ursi de circ fara lanturi si invatandu-i fara intentie ca e mai usor sa primeasca mancare pe marginea drumului si nu din padure ?

Marti, Clementin Negutescu, reprezentant al Parcului Natural Bucegi a declarat ca: „Incidentul era inevitabil in conditiile in care turistii hranesc animalele si fac ca acestea sa stea pe carosabil si in imediata apropiere a soselei. Dupa ce puiul a fost omorat, situatia putea sa scape de sub control deoarece ursoiaca era furioasa si numai venirea noastra si a jandarmilor montani i-a indepartat pe turisti de locul tragediei. Altfel, animalul disperat i-ar fi putut ataca in orice moment”
„Vom recurge la amenzi pentru ca altfel situatia poate scapa de sub control, iar turistii risca sa fie atacati de aceste animale care par blande si prietenoase, dar oricand pot deveni agresive. Noi vom incerca acum sa luam ursuletul mort din padure, dar operatiunea trebuie realizata cu mare prudenta pentru ca ursoaica este foarte agitata”, a declarat, la randul sau, plutonierul Adrian Galateanu de la Jandarmeria Montana Sinaia.

Amenzile nu se aplica degeaba. Oricat de frumos este spectacolul ursilor, el nu trebuie incurajat de recompense si niciodata nu trebuie uitat ca ursul ramane un animal salbatic care poate reactiona conform cu statutul lui.
Micul ursulet care nu mai e alaturi de mama lui e cel mai bun exemplu ca atitudinea celor mai multi nu e periculoasa doar pentru ei ci si pentru ursii prea obisnuiti cu prezenta noastra dar prea putin domestici.

Sursa informatiei: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *